1.428
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Pas op: ‘retail therapy’ is gevaarlijker dan je denkt

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de kwalijke gevolgen van troostwinkelen

Je bent wat je doet en als je niets doet denk je misschien nog heel wat van je zelf, maar je manifesteert jezelf niet meer en dus ben je niets. En wat doe je dan zoal? Je werkt, studeert, hebt lief, leest boeken, ziet films, doet aan sport, draagt kleren, gaat uit eten enzovoort. De som van alle dingen die je doet, dat ben jij.

De volgende vraag: gaat het goed met jou? Dat zou je dan op al die vlakken verschillend moeten beantwoorden. Gaat het echter niet zo goed met je dan is een bekende strategie om producten te kopen, waarmee je het gebrek aan zelfvertrouwen compenseert. Dus koop je een auto die eigenlijk te duur voor je is of je gaat shoppen en schaft designer kleding aan. Dan ben je dus dat waarin je rijdt of dat wat je draagt. Zie je het merkje? Zo goed gaat het met me.

Shopaholic
Onderzoekers denken nu dat deze – wat ze noemen – aankooptherapie om jezelf meer zelfvertrouwen te geven op den duur ongunstige bijwerkingen heeft. Je maakt dan namelijk steeds minder gebruik van je eigen vermogen er iets van te maken, vervalt steeds vaker op het winkelen om je falen te compenseren en raakt er uiteindelijk verslaafd aan. Dan ben je tenslotte wat ze in de VS een shopaholic noemen. Daar komt nog bij dat je steeds meer naar korte termijnoplossingen gaat zoeken en dus meer op het terrein van impulsaankopen dan dat van investeringen in jezelf belandt.

Uit onderzoek zou blijken dat je daardoor ook steeds minder in staat bent om allerlei zoete snacks te weerstaan. Geen promotie gekregen, ga dan liever een goed boek lezen dan een nieuwe fancy bril aanschaffen. En probeer niet vast te raken in spelletjes waarin je jezelf bij elkaar probeert te kopen, want dat leidt te gemakkelijk tot het uit balans raken van je huishoudboekje. Dan zit je op den duur bij de schuldsanering en is er niets meer om je meer aanzien mee te kopen.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie