5.050
65

Activist

Activist. Schreef tot nu toe pittige artikelen over wapenhandel, onduurzame voedsel en kleding, tax injustice, racisme en het disfunctioneren van het maatschappelijk middenveld. Tot juli 2011 directeur van Fairfood International (www.fairfood.org). Frank was tevens tot juli 2011 bestuurslid van de brancheorganisatie voor ontwikkelingsorganisaties Partos (www.partos.nl). Voor Fairfood was Frank werkzaam voor Amnesty International en Fairtrade Original. Hij komt uit het bedrijfsleven waar hij jarenlang werkzaam was als management consultant.

Pas op! Straks is #fuckdeholocaust trending topic

Laten de Van der Laan's uit de bestuurlijke elite niet populistisch scoren op een 'gezellig' festival voor het vrije woord, maar laten zij echt werk maken van het uitroeien van onrecht en van de dubbele standaarden

Even was ie er dan. De outcry dat het arresteren van een activist om majesteitsschennis toch echt te ver gaat in ons tolerante, vrije en liberale landje. Niet alleen ging het mensen massaal te ver dat het openbaar ministerie deze gedateerde wet gebruikte om een activist aan te pakken, maar nog meer ergerde half Nederland zich aan het nog steeds bestaan van een speciale wet om het koningshuis te beschermen.

Van der Laan voelde dat voor de aankondiging van de vervolging van Abulkasim al-Jaberi al goed aan, en kon zo mooi scoren met zijn opmerking dat de wet om de koning te beschermen binnen 10 jaar zou zijn afgeschaft. Dat deed hij op het festival van het vrije woord in de Balie op 2 mei, waar Kurt Westergaard (u weet wel, van de Mohammed cartoons) op het podium werd gehesen om Nederland als uber-tolerant, vrij en liberaal neer te zetten.

D66 zag haar kans schoon om zich via populistische kamervragen over de vervolging van Al-Jaberi weer eens op te werpen als dé liberale partij van Nederland, ten opzichte van de VVD die steeds conservatiever wordt. En voor de rest hebben alle ‘opiniemakers’ er in bijna alle talkshows hun zegje over gedaan. Algemene conclusie: Het openbaar ministerie overspeelde zijn hand bij de aanpak van activisten, en het beledigen van de koning moet echt kunnen in 2015, althans, we hebben daar geen speciale wet meer voor nodig. De algemene wetten tegen laster, smaad en belediging zijn afdoende. Dat het openbaar ministerie inderdaad haar hand had overspeeld, bleek ook door de internationale verontwaardiging tot aan de New York Times toe.

Zondag verzamelden vele activisten zich op het Museumplein in Amsterdam. Duizenden gewone betrokken burgers kwamen ook naar het Museumplein om de activisten een hart onder de riem te steken. Ondanks dat vele mensen activisten soms/vaak te radicaal vinden, steunen vele duizenden mensen de strijd tegen racisme, tegen zwarte piet, tegen de onderdrukking van de Palestijnen en tegen de repressie van activisten. Zij zien welke rol activisten innemen binnen deze strijd.

Soms vinden ze activisten een beetje te kort door de bocht, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Massaal waren de directeuren van maatschappelijk organisaties ook aanwezig om hun steun te betuigen. Zelf kunnen ze niet verder gaan dan good cop, maar ze begrijpen dat er ook bad cops nodig zijn. De directeur van Amnesty International sprak de menigte toe, zei dat het in Nederland nog niet zo erg is als in Rusland en Turkije, maar dat we het ook zeker niet zo ver moeten laten komen, en dat er nu echt een grens overschreden is. Het was een mooie zondag, met brede steun voor die soms gekke en iets te ongenuanceerde activisten.

Die mensen waren er dus allemaal niet….

De outcry vertaalde zich zoals verwacht niet in massale steun op het Museumplein. De betrokken Nederlanders zijn na de outcry gewoon weer over gegaan tot de orde van de dag. Het was een mooie warme samenkomst (niet alleen door het weer) van een kleine groep activisten en een aantal sympathisanten, die snappen dat ze primair de strijd alleen en zelfstandig moeten voeren, wetende dat er wel support is in de maatschappij, maar dat die zich nou eenmaal moeilijk laat vertalen in actieve publieke support. Wetende ook dat de maatschappelijke organisaties gebonden zijn, vaak door subsidies, aan de status quo, en dat ze slechts binnen de marges kritiek kunnen en mogen uitten.

De outcry van vorige week was hol. De repressie van activisten gaat namelijk gewoon door en niemand die daar echt wakker van ligt. Arrestaties door majesteitsschennis zullen voorlopig niet meer voorkomen, maar het openbare ministerie en de bestuurlijke elite hebben genoeg andere pijlen op hun boog om activisten in te tomen. Ten eerste gewoon door angst te creëren onder activisten. De activisten op het Museumplein zijn daar niet gevoelig (meer) voor, maar vele andere minder diehard activisten en activisten in spé wel.

Daarnaast worden de inkomsten van activisten aangetast. Zo is het mezelf overkomen dat een freelance opdracht werd ingetrokken, omdat deze organisatie problemen verwachtte met het ministerie van buitenlandse zaken. Ik had toen al net iets te veel vervelende artikelen geschreven over de Nederlandse wapenexport naar onder andere Syrië, waardoor deze opdracht werd ingetrokken, terwijl de startdatum al gepland was.

Het voortbestaan van onrecht, van de dubbele standaard, en de repressie van activisten, zorgt er alleen maar voor dat activisten zich beter organiseren, en steviger de zaak op de spits drijven. Na de wereldwijde ongecoördineerde Occupy beweging vanaf 2010, is er geen activist meer te bekennen die denkt dat 1. het geven van een signaal aan de elite voldoende is voor fundamentele verandering en 2. dat veranderen eenvoudig en op korte termijn te bewerkstelligen zijn. En dus wordt de druk nu gestaag opgevoerd en wordt er veel strategischer geschakeld.

Rachid el Chazaoui, beter bekent als rapper Appa, droeg zijn steentje bij door de dag na het festival van het vrije woord, waarin Nederland zich breed uitgemeten profileerde als tolerant en super mega liberaal, te twitteren:

De holocoast is een leugen.. #HetVrijeWoord’

Om daarmee de hypocrisie in Nederland op de spits te drijven. Om vervolgens te worden weggezet als antisemiet, ondanks dat hij aan alle kanten duidelijk heeft gemaakt de holocaust niet te ontkennen, maar slechts de hypocrisie in Nederland duidelijk wilde maken.

Uiteraard heeft Appa zijn lesje nu geleerd, en weet hij dat hij dit nooit meer moet doen. De kans dat hij verder gaat provoceren is nihil, al helemaal omdat D66 dit keer wel serieuze kamervragen heeft gesteld. D66 ziet ook in dat het ontkennen van een specifieke holocaust, namelijk die op de Joden, die niet voor elke Nederlander het universele ijkpunt vormt, niet meer van deze tijd is. D66 beraadt zich nog of er een verbod moet komen op het ontkennen van holocausts (mv), of dat ontkenning van holocausts net als de slavernij gewoon moet kunnen, en vervolgens in het publiekelijk debat moet worden bestreden.

Beste mensen. Laten we paal en perk stellen aan racisme in Nederland, laten we mensenrechten zowel in Nederland als in ons buitenlandse beleid weer als uitgangspunt nemen, laten we ophouden met de repressie van activisten, laten de politie instrueren om terughoudend op te treden, en laten we vooral ophouden met het hanteren van dubbele standaarden. Laten we dat doen voordat #fuckdeholocaust trending topic wordt uit pure frustratie in een inmiddels totaal gepolariseerde maatschappij. Laten de Van der Laan’s uit de bestuurlijke elite niet populistisch scoren op een ‘gezellig’ festival voor het vrije woord, maar laten zij echt werk maken van het uitroeien van onrecht en van de dubbele standaarden.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)