1.473
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

‘Pas op voor medicijndieven’

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag een apart advies voor wie een feestje geeft met Oud en Nieuw

Op een site van het Indiana Prevention Resource centrum vond ik dit advies voor de feestdagen. Weet je wel wie je in huis haalt met Oud en Nieuw? Sluit daarom de medicijnen die je dokter je heeft voorgeschreven goed weg. Mensen gebruiken je toilet, de badkamer waar je ook een wc hebt en waar het medicijnkastje hangt, leggen op allerlei plekken hun jas of tas (waarin misschien wel hun medicijnen zitten) weg en als vreemden ergens die medicijnen zien liggen pikken ze die misschien wel.

Op zichzelf is zo’n advies niet wereldschokkend, maar het illustreert wel twee dingen: sommige gezondheidsdeskundigen in de Verenigde Staten zijn een beetje gek en men heeft aan de andere kant van de oceaan een wereldbeeld dat gebaseerd is op risico’s. Dat leidt tot wantrouwen en angst. Combineer dat nog eens met een groot deel van de bevolking dat onverzekerd is en je snapt dat je je medicijnen in de kluis moet opbergen.

Ondanks de pogingen van Obama om meer mensen aan een ziektekostenverzekering te helpen (iets waarin hij nog steeds zo wordt tegengewerkt dat nog lang niet zeker is of hij het werkelijk zal kunnen realiseren) is nog steeds een bizar groot deel van de Amerikaanse bevolking zonder verzekering. Ze kunnen zich geen medicijnen veroorloven. Hoe kom je er dan aan? Dan snuffel je in het medicijnkastje bij de gastheer. Misschien heeft die nog wat tegen kanker of anusjeuk. Kan altijd van pas komen. Of voor de feestvreugde wat hydrocodon, een morfine-achtig medicijn, tegen de pijn. Of ritalin van de kinderen, want daar word je ook een beetje speedy door.

Nodig dus wel mensen uit, maar vertrouw ze vooral niet. Misschien moet je ze in de gaten houden met de camera waarmee je ook de nanny controleert. Ga jij of je vrouw op de zolderkamer de beelden via de computer goed in de gaten houden.

Alles in ons leven is een eigen keuze geworden. Niets gebeurt nog zo maar. We voelen de verantwoordelijkheid drukken. Ook de mensen die je in je huis haalt vormen een potentieel risico waarover je een keuze moet maken. Kijk uit, kijk uit.
Van de zelfde universiteit komt het advies vooral ook uit te kijken waar je naar toe gaat. Wordt er in het huis van de vrienden waar je op bezoek gaat om 2013 uit te luiden veel alcohol gedronken? Blijf er dan weg als je toch al met probleem met alcohol hebt. Of als je niet weg kunt blijven, neem dan in ieder geval je eigen drinken mee naar het feestje: cola, koffie of thee. Ik bedenk het allemaal niet.

Wat ik me net wel bedenk is dat je misschien je gastheer kunt voorstellen voor hem op zolder naar de bewakingsbeelden te kijken zodat als iemand er met de paracetamol vandoor probeert te gaan die op tijd gestopt kan worden.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)