467
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Pas op voor rondvliegende champagnekurken

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: In een champagnefles zit meer druk dan in een autoband

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.


Ik heb beloofd u gezond door de kerstdagen heen te helpen. Daarom hier weer verstandig advies. Er kan van alles tijdens de feestdagen gebeuren en je kunt niet voorbereid genoeg zijn. De tijd dat de kerstboom vlam kon vatten omdat er echte kaarsjes in zaten is voorbij. En met vuurwerk worden we steeds strenger. Maar wat te denken van ongevallen door rondvliegende champagnekurken?

De Amerikaanse organisatie van oogartsen heeft daarover een waarschuwing uit laten gaan. Laten we in hemelsnaam oppassen met champagne.

Want warme champagne en onjuiste techniek bij het openen van een fles kan je je ogen kosten. Gelukkig hebben die oogartsen het voor ons uitgerekend en lichten ze ons voor. Er zit meer druk in zo’n champagnefles dan in een autoband en de dop schiet er met een vaart van ongeveer 75 kilometer per uur uit. Het kan je champagneglazen versplinteren.

Maar vervelender: als zo’n dop in je oog komt kan de oogwand scheuren, het netvlies kan loslaten, je oog kan gaan bloeden, de lens kan beschadigd worden. De Amerikaanse organisatie van oogartsen zegt dat je de champagne bij een temperatuur van niet meer dan 5 graden Celsius moet openen, de fles niet schudden, de fles in een hoek van 45 graden van je af houden, doe er eventueel een handdoek omheen en duw vooral op de kurk zodat hij er niet zo snel uit komt. Een vriend van me die geld genoeg bezat om veel over Champagne te weten zei altijd dat als je de dop er goed uit haalt, het ’t geluid van een nonnenscheet maakt. Dus niet knallen.

Uniek toch, die jacht op de risico’s. Zo typisch Amerikaans. Het mag toch wel een mirakel genoemd worden dat ze niet wat voorzichtiger met hun vuurwapens omgaan.


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Tips om de kersthel te overleven

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)