816
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Pas op voor vrienden van vrienden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Wat maakt een sociaal netwerk stabiel?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Hoe is het mogelijk dat we met zoveel mensen op een hoopje toch relatief vreedzaam kunnen leven? De mensen die verstand hebben van netwerken beweren dat in netwerken gezocht wordt naar stabiele relaties en ze onderscheiden dan verschillende mogelijkheden. Als de vriend van mijn vriend ook mijn vriend is, hebben we een stabiele situatie, maar waar komt dat in hemelsnaam voor? Dat zien we alleen in landen waar iedereen het zelfde liedje zingt. Dieronderzoek laat zien dat stabiele netwerken ook een bepaalde schikking ten opzichte van vijanden nodig maakt.

Het onderzoek werd gedaan bij de rotshyrax, een klein zoogdiertje dat in Afrika in groepen leeft. Een structureel evenwicht ontstaat bijvoorbeeld als de vijand van mijn vriend een vriend van mij is. Logisch want op die manier past ons gedrag zich zo aan dat we geen oorlog onderling krijgen. Dat blijkt zo bij die hyrax te zijn, maar waarschijnlijk ook bij mensen.

Daarentegen is het systeem minder stabiel als de vriend van mijn vriend mijn vijand is. Op dit punt begin mijn hoofd op volle toeren te draaien en ik probeer me die hyraxjes een beetje voor te stellen in hun groepje: wie bijt wie? Ik raak de weg kwijt en lees door: zeer onstabiel is het als de vijand van mijn vijand ook nog eens mijn vijand is. In dat geval bijt iedereen iedereen. Ik stel me zo voor dat dan iedereen boos is op iedereen en vooral op John Ewbank.

Laat ik maar aannemen dat onze netwerken allemaal bestaan uit zulke eenheden van drie, maar hoe moet ik daar dan ergernis, jaloezie, competitie weer in plaatsen. Het is me duidelijk ik moet nog even doorstuderen op de wetenschap van netwerken voor ik er echt iets zinnigs dat wij mensen kunnen gebruiken over kan vertellen. Voorlopig ben ik op mijn hoede voor de vrienden van mijn vrienden en ik adviseer mijnheer Ewbank het zelfde te doen.

opvlammen en ze vinden die ander de mooiste van de hele wereld.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Mooi zijn heeft voordelen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)