Laatste update 21:12
1.150
12

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Paters zonder naastenliefde boeken wrede overwinning

Congregatie Heilige Geest hoort misbruikslachtoffer vrijwillig smartengeld te betalen

cc-foto: Roland J. Sims

“Pleitbezorgers, helpers en verdedigers van de kleinen en de zwakken”, dat zijn naar eigen zeggen de leden van de Congregatie van de Paters van de Heilige Geest. Vandaag wonnen ze een procedure voor de rechtbank van Limburg tegen een slachtoffer van misbruik. De zaak is na dertig jaar verjaard en de mannen Gods hoeven dan ook geen smartengeld te betalen. De rechtbank ging niet mee met de argumentatie van de bekende advocate Liesbeth Zegveld. Zij stelde dat termijnen er niet toe doen omdat de Congregatie zelfs nalatig was geweest bij het beschermen van het slachtoffer.

Zo blijft haar cliënt, Arnold-Jan Prinsen met lege handen achter. Hij werd in 1964 misbruikt door een pedoseksuele pater, die negen jaar lang vrij baan kreeg op de internaten van de congregatie.

De advocaat van de Congregatie van de Paters van de Heilige Geest, Rob Baetens, ging er snoeihard in. Hij benadrukte dat het ging om een verjaarde vordering en misbruik dat destijds door geen enkele rechtbank bewezen was verklaard. En dat terwijl de klachtencommissie van de paters het misbruik van Prinsen ten volle heeft erkend. Als de pater toen op de juiste wijze was aangepakt, dan waren de leerlingen niet verder aan gevaar blootgesteld. Nu hield deze advocaat vol dat de Congregatie de pater, gezien de opvattingen in de jaren zestig, juist had aangepakt.

Het kan best wezen dat de Congregatie van de Paters van de Heilige Geest de juridische winnaar is van deze zaak maar moreel gezien heeft zij het proces verloren. De paters wekken de indruk alleen maar belangstelling te hebben voor hun portemonnee. Anders hadden zij niet naar juridische middelen gegrepen om onder de financiële gevolgen uit te komen van hun erkenning dat Arnold Jan Prinsen inderdaad door een van hen mentaal ernstig is beschadigd.

En dan durven zij zich ook nog “pleitbezorgers en verdedigers van de kleinen en de zwakken” te noemen. De houding van deze paters is volstrekt in strijd met het gebod van de naastenliefde, waarover zij ongetwijfeld met vuur preken. En met de katholieke moraal.

Daarom zou de Congregatie van deze duivelse overwinning bij de rechtbank alsnog uit vrije wil en vanuit hun plicht ten opzichte van de Heilige Geest, waaraan zij hun naam durven te ontlenen, een ruimhartige schadevergoeding moeten betalen.

En anders deugt die congregatie voor geen meter.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (12)