Laatste update 15 februari 2017, 12:05
206.073
102

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Patricia Paay, heldin van deze tijd

Niet zij staat te kijk maar de laffe filisters die privévideo's openbaar maakten

Het is een goed teken dat veel mensen het opnemen voor Patricia Paay nu die plasseksvideo op het internet is gegooid. Deze inbreuk op haar privéleven wordt in brede kring gelaakt. Daar horen zelfs veel reaguurders bij op GeenStijl, dat een belangrijke rol speelde bij de verspreiding van de gewraakte opnames. Er is nog beschaving in Nederland. Er zijn nog genoeg burgers om een breed front (frente amplio zouden ze dat in Brazilië noemen, een veel mooiere uitdrukking ) te vormen tegen de barbarij en het filisterdom die ons bedreigen.

Bij dit alles ziet men Patricia Paay meestal als slachtoffer. Zij wordt als het ware virtueel verkracht door de horde die opnames uit haar intieme leven openbaar maakt.
Zij is geen slachtoffer, zij is een heldin. Cat Woman is er niks bij. De verkrachting is mislukt. Zij heeft van zich afgeslagen. Zij triomfeert. De kakkerlakken kruipen terug onder hun plinten.

Screenshot DWDD

Vrijheid en onafhankelijkheid
Het is niet voor niets dat Patricia Paay op deze manier wordt aangevallen. Zij vertegenwoordigt haar hele leven al de ultieme vrijheid en onafhankelijkheid. Ze stamt uit Oud Mathenesse, een wijk niet zo ver van mijn geboortehuis. De inwoners kenmerken zich traditioneel door een verfrissende brutaliteit en ze laten niet over zich lopen. Dankzij die eigenschappen heeft Patricia het tot ster gebracht. Zij liet zich niet temmen. Zij is nooit tot zwijgen gebracht. Ze doet haar leven lang al met haar lichaam en haar ziel precies wat zij wil. Ze is libertijns en dat is wat de barbaren en de filisters niet kunnen zetten. Zij zitten gevangen in een keurslijf van vooroordelen en angst. Ze hebben zich in een baantje laten dwingen op een of ander suf kantoor omdat het zo hoorde en omdat het moest. Hun relatie is verdroogd.

Schaamte
Er zijn misschien nog wel dromen over wat het leven zou kunnen bieden maar de schaamte slaat alle deuren naar de vrijheid dicht. We hebben het hier over de mannen die verstolen over de Doubletstraat of de Wallen sluipen en nauwelijks naar de ramen durven kijken. Het zijn de bordeelbezoekers die het gesprek beginnen met: ¨Wat doet een leuk meisje als jij op een plek als deze?¨ Het zijn de jaloerse wijven die gemene roddels verspreiden over wie wel durft ontsnappen aan het geestdodend fatsoen dat in hun rijtjeshuizenwijk heerst. Het zijn de kat in het donker knijpers van beiderlei kunne. Zij haten Patricia Paay om de spontaniteit waarmee zij haar leven vormgeeft. Zij heeft de wereld gezien. Zij heeft de liefde in al zijn aspecten gekend en de lust. Zij heeft haar blonde hoofd boven het maaiveld gestoken. Daarom moet zij terug gesleurd worden het moeras in van de dubbele moraal. Bijna honderd jaar geleden heeft Dirk Witte hierover het volgende lied geschreven:

Je leeft maar heel kort,
Maar een enkele keer.
En als je straks anders wilt kun je niet meer.
Mens, durf te leven.

Vraag niet elke dag,
van je korte bestaan.
Hoe hebben m’n pa en mijn grootpa heeftt gedaan.
Hoe doet “˜t m’n neef of hoe doet “˜t m’n vriend.
En wie weet hoe of dat dan de buurman weer vindt.
En wat heeft het fatsoen voor geschreven.
Mens, durf te leven.

De mensen bepalen de kleur van je das,
De vorm van je hoed,
En de snip van je jas.
En van je leven.

Ze wijzen de paadjes waar langs je mag gaan.
En ze roepen o foei als je even blijft staan.
Ze kiezen je toekomst, ze kiezen je werk.
En ze zoeken een kroeg voor je uit en een kerk,
En wat je aan de armen moet geven.
Mens, is dat leven ?

De mensen ze schrijven je leefregels voor,
Ze geven je raad en ze roepen in koor :
Zo, moet je leven.
Met die mag je omgaan,
Maar die mag je om gaan maar Die is te min.
En die moet je trouwen al heb je geen zin.
En daar moet je wonen dat eist je fatsoen.
En je wordt genegeerd als je “˜t anders zou doen.
Alsof je iets ergs had misdreven.
Mens, is dat leven ?
Het leven is heerlijk,
Het leven is mooi.
Maar vlieg uit in de lucht,
En kruip niet in een kooi.
Mens, durf te leven.

Met je kop in de hoogte,
En neus in de wind.
En lap aan je laars
hoe een ander het vindt.
Houd een hart vol van warmte,
En van liefde in je borst.
Maar wees op je vierkante meter een vorst.
Wat je zoekt kan geen ander je geven.
Mens, durf te leven.
Mens, durf te leven

Patricia Paay leeft op die manier. Zij heeft de raad van Dirk Witte ter harte genomen. Haar belagers zijn daar te laf, te bescheten, te geremd voor. Daarom hebben zij massaal haar privésfeer op zulk een laaghartige wijze geschonden. Ze hebben een poging gedaan om haar te gebruiken omdat een vrouw die voor zichzelf kiest, op haar plaats gezet moet worden. Anders kunnen haar belagers met hun eigen totale lulligheid niet leven. Dat is mislukt. De verspreiders van de video trokken niet Patricia Paay naar beneden, maar zichzelf. Zij staan te kijk. Niet Patricia Paay, de heldin van deze tijd.

Toch vertegenwoordigen de barbaren en filisters een grote macht. Zij bereiden de collectieve wraak voor op wie zich boven hun benepenheid verheft. Op wie de vrijheid werkelijk liefheeft. Op wie met een open geest de wereld en zijn medemens tegemoet treedt. Op wie wel vorst weet te zijn op zijn vierkante meter. Want ze gunnen een ander niks.
Daarom is een breed front nodig. Frente Amplio!


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (102)