Laatste update 16:18
7.050
67

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Patrick Crusius, de moordenaar van El Paso, is eenzaam maar niet alleen

Het was Patrick Crusius erom te doen zoveel mogelijk Mexicanen te doden. Wie de flarden van zijn ideologie op een rij zet, begrijpt snel waarom.

Een dag na het bloedbad in de Walmart van El Paso wordt steeds meer duidelijk wat de eenentwintigjarige dader, Patrick Crusius bewoog. De FBI is bezig met onderzoek naar een manifest van vier A-viertjes dat hij op 8Chan publiceerde twintig minuten voor hij de eerste schoten loste. Voor de rechter zal de dader ongetwijfeld meer vertellen over zijn beweegredenen.

In het manifest benadrukt Crusius dat het publiek Donald Trump niets kwalijk moet namen. Hij koesterde zijn denkbeelden al lang voordat deze het Witte Huis betrok. En hij bewondert de president om zijn muur.

Het was Crusius erom te doen zoveel mogelijk Mexicanen te doden. Wie de flarden van zijn ideologie op een rij zet, begrijpt snel waarom. Crusius omhelst net zoals veel fans van Baudet en Wilders hier te lande de theorie van de omvolking. De Mexicanen zijn bewust bezig om de White Anglosaxon Protestants te vervangen. Zo worden de Verenigde Staten een katholiek land. De dader toont zich dan ook een bewonderaar van Brenton Tarrant, de massamoordenaar van Christchurch, die meent dat de moslims bezig zijn met Nieuw Zeeland iets vergelijkbaars te doen.

Nu al valt overal in de Amerikaanse media te lezen dat die Patrick Crusius toch wel een absolute eenzaat was zonder vrienden, dat zijn klasgenoten hem meden, dat er duidelijk een steekje aan hem los zat. Zijn portret draagt aan de geloofwaardigheid van dit alles bij: we zien een kop vol puberale ontevredenheid. Deze engerd heeft met niets of niemand anders te maken.

Toch: de kogels kwamen van rechts. Crusius groeide op in Allen, een keurige nogal blanke buitenwijk van Dallas, waar Mexicanen alleen maar binnenkomen om de huizen schoon te maken en de tuinen te doen. In die omgeving ontwikkelde hij zijn denkbeelden en het is duidelijk dat ze niet uit zijn eigen brein ontsproten. De eenzaat sprokkelde zijn haat, zijn racisme, zijn paranoïde levensbeschouwing bij elkaar op het internet. Er zit geen spat originaliteit in zijn politieke motivatie. Net als Breivik is hij een knipper en een plakker. Hij oogstte van een akker die door anderen is ingezaaid. Hij had misschien geen vrienden, hij was niet geïsoleerd, hij was aangesloten op de nieuws- en opiniekanalen van extreemrechts.

Denk daaraan als je weer eens leest over de miljarden Afrikanen leest die klaar staan op de stranden van de Middellandse Zee, als iemand weer eens zo heerlijk satirisch schrijft over de omvolking met een streep er door en dat er dan achter staat de opvang van vluchtelingen. Wát? Heb je daar niets mee te maken? Is het gevaarlijk, ja zelfs fascistisch om jou mede verantwoordelijk te stellen voor een massamoord, alleen omdat je realistisch denkt of zo? Slaat het als een tang op een varken om van Wilders en Baudet te eisen dat zij nu een massademonstratie organiseren tegen Crusius en de man die dat Duitse bondsdaglid heeft vermoord? Mag niet gezegd worden dat zwijgen of een slap woordje voor de bühne toestemmen betekent? Mag dat niet? Gaat dat niet aan? Is het wél smeerlapperij als het jou treft, alleen niet als jij uitdeelt?

Patrick Crucius, de moordenaar van El Paso, eenzaam maar niet alleen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (67)