Laatste update 11:42
15.168
115

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Pauw toonde waar voor vrouwen in Nederland anno 2017 de grenzen liggen

Anne Fleur Dekker past niet in de sjablonen waarmee Pauw en Nijpels naar de wereld kijken

Bij mij in de stad wordt gewerkt aan een productie van Tramlijn Begeerte, een iconisch toneelstuk dat zeventig jaar geleden al zijn triomfantelijke première beleefde. Het maakte de schrijver Tenessee Williams in één klap wereldberoemd. Aan de eerste verfilming in 1951 dankt Marlon Brando zijn sterrenstatus. De affaire rond Anne Fleur Dekker laat opnieuw zien hoe universeel en tijdloos het verhaal is dat Williams met ons deelt.

Stella, die getrouwd is met een of andere redneck en in een volksbuurt van New Orleans woont, krijgt haar zus Blanche te logeren. Zij is elegant en sexy maar heeft duidelijk betere tijden gekend. Ook is ze  getroubleerd. Ze trekt  zich weinig aan van de normen in de buurt, waar de vrouwen geacht worden bier aan te dragen als de jongens pokeren. Haar verleden is duister en de mannen proberen het uit te pluizen om na te gaan of zij respect verdient, dan wel of zij alles met haar mogen doen nu zij toch al niet de  gewenste vorm van onderdanigheid vertoont. Voor Blanche slaat de weegschaal naar de verkeerde kant door. In het verhaal van Tramlijn Begeerte zit een diepe feministische laag. Wie de gevestigde normen overschrijdt, is vogelvrij.

Ik moest sterk aan dit toneelstuk denken, toen Jeroen Pauw dinsdagavond geholpen door Ed Nijpels op de televisie Anne Fleur Dekker aanpakte. Zij kreeg aan tafel alleen steun van Marianne Thieme. De overige heren zaten misprijzend te kijken, terwijl de beide senioren hun jeugdige gaste geen kans gaven om welk betoog dan ook af te maken. Zij had het allemaal aan zichzelf te wijten, zo leek het wel, dat zij moest onderduiken. Zij had het met haar tweets over zichzelf afgeroepen.

Anne Fleur Dekker paste niet in de sjablonen waarmee Pauw en Nijpels naar de wereld kijken. Zij overschreed de grenzen die in dit land en in deze tijd aan een vrouw gesteld worden, vooral als zij jong en aantrekkelijk is. Daarom kwam zij niet zoals de meeste andere gasten in aanmerking voor een prettig gesprek, maar moest zij zich de mantel laten uitvegen. Op woensdagochtend maakte GeenStijl de zaak af onder de kop: “Links TV kritisch op domlinkse trut. Links verbijsterd”

Een kleine selectie uit de comments

“Spring is in the air! Wat zijn linkschmeisjes toch woest lekker om te zien.”

“Als je Anne Fleur heet dan groei je geheid op als extreem-links huppelkutje.”

“Wat een kind is het nog eigenlijk. Zou ze al wel eens geneuqt hebben?”

“Is Anne-Fleur een vrouw? Ah ok, dan snap ik het wel. Vrouwen zijn niet net als mannen, het zijn compleet andere wezens met weke hersenen en oscillerende hormoonspiegels. Dat ze in de grotemensenwereld wil meedoen is zelfoverschatting, maar goed dat Pauw haar even op haar plek terugzet. In de hoek, dat is.”

“Don’t stick your dick in stupid”

“Deze enge mediageile puber heeft een Iraakse vriend en komt uit een Goois D66/Groen Links gezin.Dus dit enge mokkel komt gekropen uit een rattennest!!”

“Sorry, die tutmuts is GL domina. De SP zou wat mij betreft niets van haar willen weten.”

“Wat is die Marianne Thieme een engnek zeg door zo die tweet te verdedigen. Dan kan ze haar smoel beter voor wat anders gebruiken.”

“Anne-Fleur, archetype van een links goedmensje dat zich stiekem het liefst laat uitwonen door een arrogante blanke rechtse corpsbal, om zich er daarna heel vies door te voelen en daardoor alle blanke mannen de schuld zal geven van haar hypocriete complexen. PS: Thieme verspeelt hier elke credit die ze nog had. Die gaat de komende periode vooral aan de kant van Groen Links staan, dat moge duidelijk zijn.”

“Die blik in haar ogen verraadt alles. Er zitten een paar schroefjes los!!”

“Nou ik vind Anne wel schattig, lekker zo naïef, heerlijk!”

“Die moet in dr reet genomen worden door de voltallige bemanning van de withe de wit”

“Deze meid is ongetwijfeld ook Feminist. Geef dr 5 jaar en ze is net zo moddervet als Jabba ten Broeke. Feministen hebben de neiging zich zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, zal bij dit naïeve meisje niet anders zijn. Er is één voordeel van dit alles: Deze relpuber is nu in the picture bij de veiligheidsdiensten.”

Ik stel me voor hoe de nabespreking van Pauw op dinsdag verlopen is. Gaven ze elkaar high fives?  Of vroegen ze zich toch af of er niet iets een klein tikkeltje uit de hand gelopen is?

In één opzicht was de aflevering van dinsdag een succes. Duidelijk werd aangetoond waar voor vrouwen in Nederland anno 2017 de grenzen liggen. Wat door een aanzienlijk gedeelte van de bevolking als onvrouwelijk wangedrag wordt ervaren. Wanneer je het recht op respect en eerbied voor je integriteit verliest. Wanneer het decordoek van vrijzinnigheid en beschaving scheurt en te voorschijn komt, wat Tennessee Williams zeventig jaar geleden al zonder genade ontmaskerde. Een waardig jubileum, onwillekeurig tot stand gekomen tijdens een talkshow van de NPO.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (115)