1.488
40

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Pechtold en Sap hebben Rutte gered van zijn mislukking

Een van de redenen waarom het Kunduz-akkoord zo snel moest was om de PvdA uit te rangeren

Alexander Pechtold gaf gisteren een interview aan de NRC. Zijn grootste succes: het lenteleugenakkoord, ook wel Kunduz II genoemd. Zijn grootste mislukking: de snelheid van het lenteleugenakkoord waardoor het totale falen van de minister president niet voldoende duidelijk werd. Wat vindt hij niet erg belangrijk: D66 heeft een verkiezingscongres twee weken voor de verkiezingen. Kun je niets meer veranderen. Niet dat het veel uitmaakt want D66 congressen zijn behalve gezellig ook ontzaglijk gezagsgetrouw, doen precies hoe ze geïnstrueerd worden. Pechtold zit het niet dwars, natuurlijk niet, die D in D66 stelt weinig voor en zo zal het blijven.

Maar zijn eigen mislukking, daar moest hij toch nog maar eens meer over nadenken. En de kiezer ook. Pechtold en Sap hebben Rutte gered van zijn mislukking, vandaar dat Rutte net als bankiers en verliesondernemers als premier een bonus kan innen (godbetert). Waarom moest het zo snel? Pechtold zegt omdat het land het nodig had, bla bla bla, ‘doorpakken’ is zijn favoriete term. Maar een van de redenen waarom het zo snel moest was om de PvdA uit te rangeren. Daarom moest er haast gemaakt worden, daarom werd Rutte gered van een boodschap in Brussel, als een stoute jongen, dat hij ook met veel te hoge begrotingstekorten zat.

Het zou zo mooi zijn als deze verkiezingen echt gingen over ‘echt belangrijke zaken’ zoals de regeergeilheid van D66 en Groen Links en deze opmerkelijke fout van staatsman Pechtold die zichzelf voor het Torentje geschikt acht. Zijn mislukt ministerschap en zijn gebrek aan diepgang (passend bij een partij zonder beginselen) hebben van Pechtolds succesvol kamerlidmaatschap niet meer dan dat gemaakt, zodat ik mijn hart vasthoud als hij in het Torentje zou belanden. Hij zal het niet over ‘baked pears’ hebben zoals Roemer maar in corpsbal achtige distantie doen Rutte en Pechtold niet voor elkaar onder. En allebei zijn ze drie procent fetisjisten die de recessie nog dieper zullen maken.

Zoals Wilders baat had bij Pechtold en Pechtold bij Wilders, zo is Rutte gebaat bij Pechtold – het lenteleugenakkoord was onvoldragen, te snel en te gretig. Het vertelt veel. Rutte dankt zijn onverdiende bonus aan Pechtold.

Dit stuk staat ook op de website van Frans Verhagen Amerika.nl.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)