Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pechtold, zeg er wat van!

  •  
28-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waar is het bedachtzame, sociaal-liberale geluid van D66? 
De politiek is de baas van de overheid. Vroeger was het overzichtelijk: de overheid moet kleiner, vond de VVD en ze vindt dat nog steeds. De overheid moet groter vond de PvdA. De overheid moet anders, vond het CDA. En de overheid moet democratischer, vond D66.
De overheid moet kleiner en moet minder geld kosten is de inzet van de VVD in dit kabinet. Wat de PvdA vindt, is gissen. Het kabinetsbeleid is duidelijk. Wat is de sociaaldemocratische visie op de overheid? Wat zien we daarvan terug in het kabinetsbeleid? Het zijn – voor iedereen – onbeantwoorde vragen.
Het CDA wil de overheid nog steeds anders, met dat zelfbesturend maatschappelijk middenveld enzo. Maar wat vindt D66 eigenlijk, de partij van de bestuurlijke vernieuwing? Het lijkt erop dat D66 vindt dat het met de overheid wel de goede kant opgaat. Je gedoogt tenslotte.
Geen geluksmachine Het kabinet vindt dat de overheid kleiner moet, dat ze geen geluksmachine is en handelt daar ook naar. Maar hoe wordt de overheid kleiner? De overheid bezuinigt en decentraliseert taken naar gemeenten. Daar is te weinig tijd voor, maar toch doet ze het. Er vallen wel ontslagen in de uitvoering. Maar de winst moet uiteraard komen uit minder landelijke bureaucratie. Gebeurt dat ook?
Massa-ontslagen De overheid privatiseert omdat ze denkt dat taken met een publiek tintje beter door de markt kunnen worden gedaan. Dit is goedkoper, is de gedachte, door de kracht van concurrentie. Die privatiseringen zijn inmiddels grotendeels gerealiseerd. Er zijn natuurlijk wel hier en daar wat massa-ontslagen geweest, waar gehakt wordt vallen immers spaanders.
Maar is het nu allemaal goedkoper geworden – voor de burger (kiezer, consument)? Ik denk aan die ICT, de Fyra, de volkshuisvesting en kom met spijt tot de conclusie: Nee, dat niet, het wordt duurder.
Duurdere zorg De zorg (ook overheid) wordt ook alleen maar duurder, maar daar heeft de politiek vanaf 2005 ook marktwerking op losgelaten. De kosten zijn sindsdien weliswaar blijven stijgen, maar nu wordt het toch echt nog maar een beetje meer. Om er nog een miljardje (1% van de kosten) extra uit te persen wordt geen machtsmiddel onbeproefd gelaten. Dat doen we desnoods zonder het staatsrecht, vind het kabinet.
Ik maak de balans op. De overheid wordt niet kleiner, zoveel is zeker. Ze wordt wel ingewikkelder. Weifelend vraag ik me af, wordt ze ook democratischer? Nee, dat zeker niet.
D66 vind het eigenlijk allemaal wel goed. Gaat goed zo met de overheid! En wat betreft die topinkomens, nu even niet. En nu vooruit!
Ik ben met stomheid geslagen.
Waar is het bedachtzame, sociaal-liberale geluid?
Pechtold, zeg er wat van!

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.