Laatste update 09:56
6.018
79

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Pegida wordt wel gehoord maar er wordt terecht niet naar hen geluisterd

'Er is een toon en er is een manier waarop ik niet wens te worden aangesproken. Dat komt omdat ik een vrije Nederlander ben. Met tuig dat dit soort dingen flikt, met types als Edwin Wagensveld ga ik niet om.'

Ze dachten verleden week bij het tv-programma De Nieuwe Maan, laten wij die Edwin Wagensveld van Pegida eens in gesprek brengen met ‘de moslims’, want er zijn blijkbaar een paar zaken die hem hóóg zitten. Hij had immers zijn mannen bij de As Soennah moskee een karikaturale pop voor de deur laten zetten met het opschrift ¨Mohammed kinderneuker¨. Veel vertegenwoordigers van moslimorganisaties weigerden om met deze extreemrechtse activist aan een en dezelfde tafel te zitten. Uiteindelijk vond men toch Said Bouharrou, vicevoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën bereid om de handschoen op te nemen. Fidan Ekiz, die leiding gaf aan de discussie, hoopte dat de beide heren bereid zouden zijn om zonder camera’s maar met een kop koffie erbij verder te praten. Bouharrou gaf aan dat hij altijd bereid was tot een gesprek. Dat geduld verdient grote bewondering. Ik zou dat met de Pegida-leider niet hebben. Hij begrijpt namelijk niets van een fundamenteel element in de Nederlandse beschaving.

Dialoog
Wagensveld hield consequent vol dat hij zijn actie op touw had gezet om het recht op demonstratie altijd en overal en op elke plek en op elke tijd te verdedigen. Ook wilde hij overleg. Met alles en iedereen. Met burgemeester Krikke van Den Haag, met moslimvertegenwoordigers. Hij schijnt zich te beschouwen als de kampioen van de dialoog.

Ik ben zelf nogal een bewonderaar van Alexander Cohen. Dat is een schrijver van wie ik veel geleerd heb, over schrijven, over nadenken, over stijl, over geestelijke onafhankelijkheid. Wie wil begrijpen waarom leze van deze Alexander Cohen In Opstand en Van Anarchist tot Monarchist.

Als u met mij in gesprek wilt komen en een dialoog voeren, dan is het geen goed idee om bij mij voor de deur een pop te bouwen, voorstellende mijn idool met erbij ¨Alexander Cohen kinderneuker¨. Dan wil ik namelijk niet met u praten. Dan houd ik u verder op een afstand want er is een toon en er is een manier waarop ik niet wens te worden aangesproken. Dat komt omdat ik een vrije Nederlander ben. Met tuig dat dit soort dingen flikt, met types als Edwin Wagensveld ga ik niet om. Die pop en die leuze breng ik naar de vuilcontainer. Elke beschaafde en welopgevoede inwoner van dit gave land zal dat met mij eens zijn. Vrijheid van meningsuiting akkoord maar je hoeft je niet alles aan te laten leunen. Bij die vrijheid hoort ook de weigering om te luisteren en zeker die om antwoord te geven. En terugschelden uiteraard maar dat is niet altijd verstandig want vaak is de verbale aanvaller daar op uit.

Vijandigheid
Natuurlijk heeft Wagensveld het recht om altijd en overal te demonstreren. Als zijn uitingen echter gekenmerkt worden door smeerlapperij, kwaadaardige insinuaties, leugens en vijandigheid, dan vormen zij geen middelen om een gesprek aan te knopen maar juist om de deuren dicht te slaan. Dat is wat Wagensveld doet, kwaadaardig provocateur als hij is. Hoe zit dat eigenlijk met die Pegidalui, dat ze het altijd maar over kinderneukers hebben? Proberen ze een donker geheim in hun eigen ziel te onderdrukken door naar buiten zo te keer te gaan? Nou niet gaan miepen over deze insinuatie. Dit is nu het soort vrijheid van meningsuiting dat Wagensveld en de zijnen zo luidruchtig voor zichzelf opeisen.

Ze worden gehóórd. Maar er wordt niet naar hen geluisterd. En terecht.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (79)