399
7

Tweede Kamerlid SP

Paul Ulenbelt werd 1 april 1952 geboren in Haaksbergen (Twente). Hij ging via de HBS-B in Hengelo naar de Universiteit in Groningen om arbeids- en organisatiepsychologie te studeren. In 1972 werd Ulenbelt voorzitter van de Groninger Studentenbond en leidde massale acties tegen de verhoging van de collegegelden en voor verbetering van het onderwijs. Vanaf 1986 werd hij onderzoeker bij de faculteit Medicijnen van de Universiteit van Amsterdam (Arbeidsgezondheidkunde). Hij promoveerde in 1991 op factoren die de blootstelling aan chemische stoffen op het werk beïnvloeden. Vanaf 1991 tot 2000 werkt Ulenbelt bij de Industriebond FNV en later bij FNV Bondgenoten, op het terrein van arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid. In 2004 werd Ulenbelt medewerker sociale zaken bij de Tweede Kamerfractie van de SP, en mei 2005 trad hij toe tot het partijbestuur. Bij de verkiezingen van november 2006 werd Ulenbelt Tweede Kamerlid van de SP. Hij is woordvoerder sociale zaken.

Pensioenakkoord overboord

Werkgevers kregen reddingsboten, voor gepensioneerden was er geen redding, geen reddingsvesten, zelfs geen zwembandje

120 miljard pensioengeld verdampt. Pensioenfondsen moeten pensioenen korten. Ouderen eten pensioengeld op. Zinkende giganten. Banken moesten gered, de pensioenfondsen ook. Niet door de overheid maar door de gepensioneerden en werknemers. Korting op pensioenen, minder pensioenopbouw, geen zeker pensioen voor jongeren. Dramatische woorden en beelden doken op tijdens de crisis.

Doemdenkers voorspelden dat de pensioenfondsen zware averij zouden oplopen in de grootste economische crisis ooit. Voorspelden dat de pensioenfondsen zouden zinken. In die economische storm sloten werkgevers en top van de vakbeweging een pensioenakkoord. Een noodplan om te redden wat er te redden viel. In blinde paniek werd uitgegaan van zinken. Werkgevers kregen de reddingsboten. Zij zouden in de toekomst nooit méér premie hoeven te betalen dan nu. Voor gepensioneerden was er geen redding. Geen reddingsvesten, zelfs geen zwembandje. Als het mis zou gaan, kregen ze de zekerheid van een onzekere afloop.

Optimistische bemanningsleden leggen zich er niet bij neer. Ze kennen de kracht van het schip, omdat ze het zelf gebouwd hebben. Zij wijzen het akkoord af. De leiding op de brug kent niet de kracht van het schip. Daar zien ze alleen de golven en de wind. Ze sluiten een paniekakkoord. Vlak voor de verkiezingen.

De economische orkaan is uitgewoed. De giganten zijn niet gezonken. Integendeel. Wat aan beleggingen is verloren is meer dan goedgemaakt. Voor de storm was er 720 miljard aan boord. Tijdens de storm is 120 miljard verloren. Na de storm is alweer 820 miljard aan boord. Pensioenfondsen hebben met glans de economische orkaan doorstaan. Het pensioenakkoord was een paniekakkoord. Grote vakbonden wijzen nu, net als de SP een jaar geleden, het paniekakkoord af. Zij gooien, terecht, het akkoord overboord.
Is er dan helemaal geen averij? Jawel die is er. Onwetendheid op de brug.

De officieren van De Nederlandsche Bank en de kapiteins Jongerius, Wientjes en Kamp zullen de kracht van het pensioenstelsel moeten onderkennen en de plannen voor sloop en bouw van een nieuw stelsel laten varen. Het was geen zinkende gigant maar een duikboot die ondergaat maar bovenkomt als de golven luwen. Er is wat renovatie nodig. We leven langer. Dat is een zegen, geen probleem. Pensioen is niet werken. Vakantie dus. Als je wat langer met vakantie gaat zul je wat meer moeten sparen. Logisch. Ons land is rijk genoeg om wat meer opzij te leggen voor later. Geen man overboord, het akkoord kan overboord.

Dit artikel verscheen eerder op de website van de SP

Geef een reactie

Laatste reacties (7)