1.114
23

Oprichter en bestuursvoorzitter AODP

Julian Poulter is de oprichter en bestuursvoorzitter van Asset Owners Disclosure Project. Julian is een ervaren zakenman met uitgebreide ervaring als manager en adviseur. Hij managede bedrijven en projecten in uiteenlopende sectoren, waaronder investment, finance en energie. Hij is raadslid bij de Global Reporting Initiative en voorzitter bij de GRI Investor Working Group.

Pensioenfondsen, wacht niet tot een klimaatcrisis toeslaat, doe iets

Pensioenfondsen hoeven niet te wachten op overheidsregulering om zelf de risico’s voor hun deelnemers te verminderen

Klimaatverandering is bijzonder slecht nieuws voor Nederland. Het overstromingsrisico is hier bijna twee keer zo groot als in elk ander land, waardoor de kosten voor adaptatie zeer hoog zijn. Met zware gevolgen voor Nederlandse pensioenfondsen.

Zodra de wereld zich realiseert dat de schadelijke impact snel toeneemt, worden politici gedwongen kordaat actie te ondernemen en CO2-uitstoot fors te belasten. De waarde van de fossiele sector is dan onhoudbaar: een ‘sub-clime’ crisis volgt, vergelijkbaar met de ‘sub-prime’ crisis, de hypothekenzeepbel. Voor Nederlandse pensioenfondsen vormt dit zo’n kolossaal probleem dat financiële overlevingsdrang hen moet dwingen leiderschap te tonen.

De fysieke impact van klimaatverandering neemt op de langere termijn toe, maar de impact op investeringsportfolio’s is het zwaarst op korte tot middellange termijn, door de plotseling versnellende, noodzakelijke omslag naar een koolstofarme economie. Voor pensioenfondsen is het onbehagelijk dat meerdere factoren deze versnelling aanjagen. Terwijl het Amerikaanse congres wellicht internationale afspraken blijft blokkeren, kan China op zichzelf de koolstofarme economie op gang brengen. De balans kan ook omslaan door samenwerking tussen progressieve economieën, of door innovatie, leiderschap van grote sectoren of kapitaalverschuivingen door slechts enkele grote fondsen.

De grootste vrees van investeerders is niet pro-actief klimaatbeleid (door de fossiele brandstofindustrie zo meesterlijk beïnvloed), maar in onvoorspelbare reactieve politiek aangejaagd door extreme weersveranderingen of andere effecten van veranderend klimaat. Denk aan hoe de publieke opinie veranderde toen New York getroffen werd door orkaan Sandy. Ondanks dat deze vakkundig is gladgestreken door PR-experts van de gevestigde belangen, kan een soortgelijke of ergere ramp, publieke opinie weer doen veranderen. Elk pensioenfonds wereldwijd zal klaar moeten zijn om om te gaan met de onwinbare reserves van de fossiele sector.

In Nederland wordt het grootste pensioenfonds, het ABP, opgeroepen tot serieuze reactie op de maatschappelijke en financiële risico’s van fossiele investeringen. Deze dinsdag overhandigden de initiatiefnemers een petitie, getekend door meer dan 10.000 belanghebbenden, aan José Meijer, vice-voorzitter van het ABP. Het ABP heeft dit jaar voor het eerst openheid gegeven over haar risicostrategieën betreffende klimaatverandering en gedeeld met het Asset Owners Disclosure Project (AODP). Hopelijk wordt ABP daarmee één van een toenemend aantal fondsen dat gebruik maakt van nieuwe expertise om de ergste gevolgen van klimaatverandering voor te zijn in plaats van slechts te kijken naar resultaten uit het verleden.

Op dit moment staan ongeveer 50% van de investeringen van een gemiddeld pensioenfonds portfolio bloot aan risico’s van klimaatverandering en is slecht 2% “koolstofarm” geïnvesteerd – dit is een onthutsende 25-1 gok dat alles wel bij het oude zal blijven. Deze scheve verhouding vraagt dringend om aandacht.

Het Nederlandse gezonde verstand is nu nodig om de conservatieve denkbeelden in landen als Groot-Brittannië en de gevestigde belangen in de VS te weerstaan. Met klimaatverandering en een energietransitie op komst moeten we investeringen in koolstofrijke industrie sterk reduceren en een serieuze discussie beginnen met Shell en andere fossiel-afhankelijke bedrijven over diversificatie en verplaatsing van investeringen naar koolstofarme bedrijfstakken. Zodat als de ‘sub-clime’ crisis begint het Nederlandse pensioengeld toch veilig is. Pensioenfondsen hoeven niet te wachten op overheidsregulering om zelf de risico’s voor hun deelnemers te verminderen.

Het alternatief voor Nederlandse pensioenfondsen is om te wachten totdat de crisis toeslaat en dan te wijzen naar andere landen die ook zwaar getroffen zijn. Maar ik vermoed dat dit niet de Nederlandse manier van doen is en dat Nederlandse fondsen het voorbeeld zullen geven dat vele internationale fondsen zullen volgen. Waar de wereld en zeker ook de Nederlandse pensioenhouders dankbaar voor zullen zijn.

Julian Poulter sprak dinsdag 17 maart op het evenement “Pensioenfondsen fossielvrij?” in Pakhuis de Zwijger, waar ook de ABPfossielvrij-petitie werd overhandigd.

Eerder schreef mede-initiatiefnemer Vatan Hüzeir een artikel op Joop over deze campagne.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)