13.097
58

Oprichter van The Turn Club

Merlijn Twaalfhoven is oprichter van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals en bruggenbouwers die maatschappelijke vraagstukken aanpakken met een kunstenaarsmindset.
Hij werkte als componist en ontwerper van muziekprojecten op ongewone locaties, zoals natuurgebieden, vluchtelingenkampen, een zigeunerghetto, de favela van Rio de Janeiro en in huiskamers van Oost Jeruzalem.

Hierbij doorbreekt hij bestaande grenzen tussen genres en stijlen en kiest actuele gebeurtenissen als onderwerp. Zo bracht hij schrijvers in Aleppo en Syrische musici in Nederland samen met leden van het Concertgebouw Orkest voor een interactief muziekstuk waarin direct contact met achterblijvers in het bezette Aleppo werd gelegd.

Hij schreef Kunst in de Wereld, een pleidooi voor een directe verbintenis tussen kunst de samenleving en ontving een UNESCO award. Met The Turn Club zet hij zich in om vastgeroeste patronen in de samenleving te doorbreken en nieuwe verbintenissen te scheppen tussen kunst en maatschappelijke vraagstukken.

Hij doorbreekt bestaande grenzen tussen genres en stijlen en kiest actuele gebeurtenissen als onderwerp.

is componist, schreef voor orkesten in binnen- en buitenland maar ontwierp ook muziekprojecten in conflictgebieden en een geheim festival in huiskamers van Oost Jeruzalem.

Hij schreef Kunst in de Wereld, een pleidooi voor een directe verbintenis tussen kunst de samenleving en ontving een UNESCO award.

Pensioenleeftijd omlaag naar 40!

Waarom trainen we ons niet beter in betekenisvol werkloos zijn?

Het is goed dat er gestaakt wordt voor een vroeg pensioen. Het is immers absurd dat de welvaart de afgelopen eeuw zo enorm is toegenomen terwijl we steeds harder en langer moeten werken. We zijn in een val gestapt door van economie een religie te maken en het belang van staat en burgers daaraan ondergeschikt te maken. We zijn verslaafd geraakt aan werk en geld.

Dat lijkt op zich niet erg, het zijn immers bruikbare zaken in ons leven. Maar als je ineens zonder zit, bijvoorbeeld als je werkloos raakt of met pensioen gaat, kan de klap raar aankomen. Je waardigheid en identiteit zijn verbonden met wat je doet in het leven.

pensioenleeftijd
cc-foto: congerdesign

De mens doet echter veel meer dan werken. Wie we zijn en de waarde van wat we doen is eindeloos veel groter dan hoeveel geld we verdienen.

Waarom trainen we ons niet beter in betekenisvol werkloos zijn?

Waarom beginnen we niet met een pensioen van één werkdag per week als we veertig zijn, twee dagen als we vijftig worden, drie dagen als we zestig worden en vier of vijf ergens daarna?

We kunnen ons oefenen in de kunst van waardevol leven zonder veel geld. De consumptie kan dalen en we kunnen meer zelf maken, tuinieren, repareren en zorgen voor kinderen of ouderen. Wellicht durven we elkaar om hulp te vragen, meer contact met buren en vrienden te maken en onze kennis en ervaring te delen. Het zou best positief uit kunnen pakken als we vaker zelf gingen koken, meer muziek gingen maken en wat minder eenzaam zouden raken. En als we minder geld uit te geven hebben aan nieuwe kleding, auto’s en vliegvakanties, scheelt dat een boel vervuiling.

Met minder werk, ontwikkelen we een mindset die niet door schaarste beheerst wordt, maar overvloed ziet. We gaan denken in mogelijkheden, we vinden ruimte om te experimenteren, dingen te doen die op het oog niet nuttig zijn, maar ons laten spelen met verbeeldingskracht en creativiteit.

Daarom pleiten wij bij The Turn Club voor geleidelijk pensioen vanaf 40 jaar, waarmee elk mens de kans krijgt om een turn te maken van presteren en succes behalen naar betekenis geven en het scheppen van waarde.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)