1.024
42

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Pessimistisch

Hoe is het mogelijk dat kiezers politici in het zadel helpen die beleid maken voor hoge inkomens?

Ondertussen kun je alleen maar pessimistisch zijn over de Amerikaanse economie. Er worden nauwelijks banen gecreëerd. Niet omdat bedrijven onzeker zijn zoals hun lobbyisten roepen, maar omdat ze niet verwachten dat de consumentgedreven economie van de VS zich kan herstellen. De bezuinigingen halen nog meer geld weg bij burgers die dat anders zouden consumeren. Volgens de NYT lopen allerlei regelingen voor werkloosheidsuitkeringen af die het komend half jaar 37 miljard weghalen die nu naar burgers gaat zonder werk. Het effect zal te merken zijn.

Op staatsniveau zijn al honderdduizenden banen verdwenen en beginnen mensen zich de kosten van slechter onderwijs, wegen en andere voorzieningen te realiseren. Op federaal niveau zal dat niet lang meer duren. En ondertussen zijn de inkomensverschillen groter dan ooit geworden, groter dan in de Gilded Age, na de Burgeroorlog toen de spoorwegtycoons hun zakken vulden.

En dat is het grote raadsel van de Amerikaanse politiek: hoe is het mogelijk dat kiezers politici in het zadel helpen die beleid maken voor hoge inkomens? Niet de Amerikaanse droom. Daar geloven weinig mensen in. Gebrek aan kennis? Misschien. Absurditeiten als evangelisch geneuzel dat belangrijker wordt gevonden dan economie? Deels. Vooral is het een pr job die goed wordt uitgevoerd. Dat is Obama’s grote falen. Hij heeft niet aan de bevolking uitgelegd wat er aan de hand is en hoe hen dat beïnvloedt. Daardoor hebben de Republikeinen van het ergste soort de opinievorming kunnen domineren.

Het is, laat ik dat erbij zeggen, geen specifiek Amerikaans fenomeen. In Nederland wil zowat elke burger de hypotheekrentesubsidie behouden, tot in de hoogste schijf, ook al profiteert daar maar een beperkt aantal mensen van. Ook de middenklasser in een lagere schijf denkt dat het in zijn belang is om onbeperkte aftrek te hebben. Goed verkocht! En neem de bezuinigingen hier. Een haffeltje ambtenaren bedacht dat het 18 miljard moest zijn. Waarom geen 15? Of 21? En waarom geen andere verdeling? Goed verkocht. Net als in de VS.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (42)