5.049
95

Politiek redacteur Pauw & Witteman

Peter Kee begon zijn journalistieke carrière bij het Parool. Na ondermeer voor HP/De Tijd en Voetbal International te hebben geschreven, maakte hij in 1995 de overstap naar de radio (Spijkers met Koppen) en in 1997 naar de televisie. Daar werkte hij ondermeer voor Laat de Leeuw, Middageditie en Buitenhof en was hij eindredacteur van De Leugen Regeert en het Zwarte schaap. Momenteel is hij politiek redacteur van Pauw & Witteman en de auteur van het boek 'Het briefje van Bleker'.

Petje af voor Geert Wilders

Voor Ab Klink, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan worden het straks bange uren

Petje af voor Geert Wilders. Eerst brengt hij, samen met Rita Verdonk, de VVD naar de rand van de afgrond. Daarna splijt hij het gedecimeerde CDA in twee kampen. De vraag is of het met die partij ooit nog goed zal komen. Blijkbaar is dat besef bij Ab Klink inmiddels ook ingedaald, maar er is eigenlijk geen weg terug. Noch voor Klink, noch voor Maxime Verhagen.

Als tacticus Verhagen de onderhandelingen afbreekt dan is zijn politieke loopbaan ten einde.
Verhagen speelde immers een beslissende rol bij de val van kabinet Balkenende IV omdat vooral hij koste wat kost in Uruzgan wilde blijven. We weten wat de gevolgen waren: het CDA haalde slechts 21 zetels. Nu zakt de partij in de peilingen naar 15 zetels en ook daar is Verhagen bijna persoonlijk voor verantwoordelijk.
Toch wordt dat hem door de top van de partij niet aangerekend. Aan alles was duidelijk wie gisteravond de touwtjes in handen had bij de machtsstrijd binnen het CDA. Ab Klink verliet na ruim zeven uur vergaderen als eerste de fractiekamer. De muiter werd buiten gezet. Aan zijn lichaamstaal was af te lezen dat hier een verliezer liep wiens positie een flinke deuk had opgelopen. Kort daarop stapte Verhagen gedecideerd naar buiten gesecondeerd door zijn woordvoerder. Hij monsterde de cameraploegen en verklaarde stoer dat er de volgende dag om twaalf uur verder gepraat zou worden. Verhagen stapte daarna in zijn dienstauto en verdween in de nacht, ogenschijnlijk op weg naar huis.
Op het terras van cafe Millers dronk de partijtop ondertussen een biertje. Voorzitter Bleker was aanwezig, staatssecretaris Ank Bijleveld en Kamerleden als Ger Koopmans, Joop Atsma, Eddy van Hijum. Henk Jan Ormel kwam even later aanfietsen. Camiel Eurlings was druk aan het bellen in plaats van energie te steken in de opbouw van een gezin. Ex-staatssecretaris Jack de Vries zat stralend van oor tot oor aan de stamtafel. Ze liepen nog net geen polonaise, maar de stemming was opperbest. Somber discussierend liepen even later fractieleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan langs het terras in de richting van het station. Zij waren eerder op de dag door Verhagen op het matje geroepen en hadden nu geen oog voor het groepje. Twee dissidenten die bezig leken met hun laatste uren als politicus.

‘Alleen vrienden,’ hoorden we De Vries zeggen toen hij werd gebeld. Enkele seconden later zagen we vanaf het duistere Plein Verhagen naderen. Plots weer terug uit het holst van de nacht. Hij voegde zich bij het vrolijke groepje. Daar zaten geen mensen die zich aan het bezinnen waren op een rol in de oppositie, daar zaten mannen die de macht nog stevig in handen hadden. Voor Ab Klink, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan worden het straks bange uren. Slikken of stikken. Hun politieke leven zit er bijna op. En de formatie kan vanmiddag gewoon weer verder.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)