1.895
20

Dichter/kunstenaar

Quinsy Gario (Nederlandse Antillen, 1984) heeft Theater-, Film- en Televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is begonnen aan Comparative Women's Studies in Culture and Politics. Hij heeft zijn eigen radioprogramma genaamd Roet In Het Eten dat twee wekelijks op Mart Radio wordt uitgezonden.

Hij is lid van het Pan-Afrikaans kunstenaars collectief State of L3, het Antilliaans schrijverscollectief Simia Literario, redactielid van Andy's Art & Culture Market en redacteur bij Space Invaders. Van zijn hand zijn twee dichtbundels uitgekomen. In november 2011 won hij MC Theater's Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011. Een week later werd hij gearresteerd in Dordrecht voor zijn kunstproject Zwarte Piet Is Racisme.

Op 30 oktober 2012 kwam zijn theaterstuk uit genaamd Geit In Blik bij Podium Mozaïek dat over de formatie van het nieuwe kabinet gaat.

Pinkwashing van afschaffing minderhedenbeleid

Hier een paar bruine gezichten prominent in beeld zodat men daar niet oplet dat we überhaupt geen bruine gezichten aan tafel meer willen hebben

Tijdens de Gay Parade heeft minister Jet Bussemakers (OC&W) in het kabinetsbootje plaats gemaakt voor vertegenwoordigers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Hindoestaanse inspraakorganen en samenwerkingsverbanden.

Deze regering staat daar pal voor. Want open staan voor elkaar, anderen accepteren in hun ‘anders zijn’ is een voorwaarde voor iedereen om goed te kunnen samenleven.

Als dat zo is blijft dan de vraag waarom deze inspraakorganen en samenwerkingsverbanden niet konden rekenen op steun van kabinet Rutte I en Rutte II?

Op 18 juni heeft de Eerste Kamer namelijk ingestemd met de intrekking van de Wet Overleg Minderheden. De wet zorgde ervoor dat minderheden een plek aan tafel hadden als het ging om beleid dat hen specifiek betrof. Het voorzag van een overleg drie keer per jaar waar brede thema’s behandeld werden. Nu wordt het zo dat men een flexibele overleg structuur wil dat zich laat leiden door actualiteiten (lees: waan van de dag) en behoefte van de rijksoverheid (lees: disciplinering van minderheden). De organisaties kunnen ook niet meer rekenen op staatshulp voor hun bestaan en zullen vanaf 1 januari 2015 een zelfstandige toekomst tegemoet gaan (lees: ter dood veroordeeld).

Hoewel Christiaan Jongeneel (GroenLinks) laatst nog aangaf dat de tijd dat men minderheden nog nodig had voor verkiezingen achter ons ligt, blijkt dat ze nog altijd goed zijn om onszelf mee op de borst te kloppen. Het is zo duidelijk als wat dat Bussemakers deze organisaties voor haar karretje spant terwijl het kabinet hen al overbodig heeft verklaard. Alleen het gebruik van het woord ‘roots’ is al misselijkmakend.

Als Bussemakers werkelijk het advies van het kabinet had opgevolgd zou ze er niet een gedoe over hebben gemaakt dat er mensen met verschillende etnische achtergronden op het kabinetsbootje aanwezig zouden zijn. Dat zou iedereen al opgemerkt hebben, aangezien niemand in het kabinet een andere etnische achtergrond heeft dan wit West-Europees Nederlands.

En de vertegenwoordigers die aanwezig zijn op het bootje moeten toch ook wel weten dat ze gebruikt worden door het kabinet? Hier een paar bruine gezichten prominent in beeld zodat men daar niet oplet dat we überhaupt geen bruine gezichten aan tafel meer willen hebben. Het lange termijn denken over etnische, raciale en culturele emancipatie is van de baan en het enige wat de organisaties hebben gekregen is een bootreisje tijdens een evenement dat van homo-emancipatie een toeristen trekpleister heeft gemaakt.

Dit artikel staat ook op de website van Quinsy Gario

Geef een reactie

Laatste reacties (20)