Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pinkwashing van afschaffing minderhedenbeleid

  •  
30-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hier een paar bruine gezichten prominent in beeld zodat men daar niet oplet dat we überhaupt geen bruine gezichten aan tafel meer willen hebben
Tijdens de Gay Parade heeft minister Jet Bussemakers (OC&W) in het kabinetsbootje plaats gemaakt voor vertegenwoordigers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Hindoestaanse inspraakorganen en samenwerkingsverbanden.
Deze regering staat daar pal voor. Want open staan voor elkaar, anderen accepteren in hun ‘anders zijn’ is een voorwaarde voor iedereen om goed te kunnen samenleven.
Als dat zo is blijft dan de vraag waarom deze inspraakorganen en samenwerkingsverbanden niet konden rekenen op steun van kabinet Rutte I en Rutte II?
Op 18 juni heeft de Eerste Kamer namelijk ingestemd met de intrekking van de Wet Overleg Minderheden. De wet zorgde ervoor dat minderheden een plek aan tafel hadden als het ging om beleid dat hen specifiek betrof. Het voorzag van een overleg drie keer per jaar waar brede thema’s behandeld werden. Nu wordt het zo dat men een flexibele overleg structuur wil dat zich laat leiden door actualiteiten (lees: waan van de dag) en behoefte van de rijksoverheid (lees: disciplinering van minderheden). De organisaties kunnen ook niet meer rekenen op staatshulp voor hun bestaan en zullen vanaf 1 januari 2015 een zelfstandige toekomst tegemoet gaan (lees: ter dood veroordeeld).
Hoewel Christiaan Jongeneel (GroenLinks) laatst nog aangaf dat de tijd dat men minderheden nog nodig had voor verkiezingen achter ons ligt, blijkt dat ze nog altijd goed zijn om onszelf mee op de borst te kloppen. Het is zo duidelijk als wat dat Bussemakers deze organisaties voor haar karretje spant terwijl het kabinet hen al overbodig heeft verklaard. Alleen het gebruik van het woord ‘roots’ is al misselijkmakend.
Als Bussemakers werkelijk het advies van het kabinet had opgevolgd zou ze er niet een gedoe over hebben gemaakt dat er mensen met verschillende etnische achtergronden op het kabinetsbootje aanwezig zouden zijn. Dat zou iedereen al opgemerkt hebben, aangezien niemand in het kabinet een andere etnische achtergrond heeft dan wit West-Europees Nederlands.
En de vertegenwoordigers die aanwezig zijn op het bootje moeten toch ook wel weten dat ze gebruikt worden door het kabinet? Hier een paar bruine gezichten prominent in beeld zodat men daar niet oplet dat we überhaupt geen bruine gezichten aan tafel meer willen hebben. Het lange termijn denken over etnische, raciale en culturele emancipatie is van de baan en het enige wat de organisaties hebben gekregen is een bootreisje tijdens een evenement dat van homo-emancipatie een toeristen trekpleister heeft gemaakt.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.