1.586
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Placenta opeten nieuwe rage in VS

Iedere dag een gezond weetje: Vandaag over de nieuwe rage in de VS: Het placenta kookboek

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Er is een nieuwe rage onder jonge moeders in de Verenigde Staten: eet na de bevalling je placenta op, want het zou zo gezond zijn. Er is zelfs al een ‘Placenta kookboek’, geschreven door Atossa Araxia Abrahamian.

In dit boek worden alle voordelen van deze ‘snack’ opgesomd: een minder heftige depressie na de bevalling, betere productie van borstvoeding, het werkt als een tonic voor de baarmoeder, en het vervangt alle voedingsstoffen die je door de bevalling hebt verloren. Bloggers en columnisten schrijven enthousiast over hun ervaringen bij het eten van de placenta, maar er zijn er ook die het als een overblijfsel van Middeleeuwse heksenrituelen beschouwen. Wat na de bevalling door het lichaam afgestoten wordt zal er wel uit horen. De markt reageert snel. Er zijn nu ook placentapillen te koop. Wij Nederlanders zouden nuchter zijn, maar het Nederlandse woord voor placenta maakt ons toch ook kwetsbaar voor deze hype: Moederkoek.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)