Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Platwormen

  •  
15-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Over het gedroomde hiernamaals en de enige echte zin van het leven
Schaduwrijke tuinen met bomen vol zoete vruchten. Rivieren met wijn. Wijn waaraan je je eindeloos kunt laven zonder dronken te worden. Rondvliegende gebraden duiven gevuld met pistache. Dorst bestaat niet. Honger bestaat niet. Evenmin uitscheiding. Doezelen op zijdezachte sofa’s. Elke dag nieuwe kleren. Elke dag stralend weer. Elke nacht omringd door beeldschone maagden en parelachtige jongelingen.
Dit ongeveer is het Hof van Eden dat moslims wordt voorgespiegeld. Als ze maar hun best doen. Als u het mij vraagt: een regelrechte hel. Je leven lang braadduif nassen in ‘n aangeharkte bloementuin is een taakstraf van groot formaat. Ik wil door sneeuwheuvels ploeteren, dorre woestijnen,  schorpioenen vangen, zilverruggen bespieden in jungles, woeste zeeën bevaren. Aan nieuw schoeisel heb ik een grafhekel, het lekkerst zitten afgedragen mocassins. Ik zet het liefst m’n tanden in ‘n zure granny smith en na een diner (geen duiven aub) verkies ik Grand Marnier ver boven wijn. En als ik dan toch stevig aan de fles ga, stel ik enige roes toch zeer op prijs. Erna wil uitgebreid kunnen pissen en poepen. En, misschien verbaast het u, ik ben niet zo dol op maagden. Al die bloederige lakens, getver. De beste seks geniet je met ’n midtwintiger die van toeten en blazen weet.
Nee, dat eeuwige paradijsbestaan is niet erg aan mij besteed. Een dagje, desnoods een weekje, oké, kan aardig zijn, maar eindeloos om m’n oren vliegende braadduiven, non merci, laat ze iemand anders lastig vallen. 
Toen ik onlangs las over een ontdekking door Britse wetenschappers kreeg ik het even benauwd. Ze hadden blootgelegd hoe een bepaald soort platworm in staat is om eeuwig jong te blijven. Het is een wat ingewikkelde theorie, maar ‘t komt erop neer dat platwormen een wezenlijk onderdeel van hun DNA, de telomeer, op lengte kunnen houden tijdens de deling. Een telomeer is vergelijkbaar met het plastic uiteinde van een veter. Normaal rafelt bij iedere deling het uiteinde een stukje verder uit zodat de cel langzaam sterft. Menselijke cellen bereiken dit stadium na circa 60 delingen. Maar platwormen kunnen de telomeerlengte behouden zodat de cel zich eindeloos kan blijven delen. Voilà: eeuwig leven. Voilà: De Onsterfelijke Mens ‘n stapje dichterbij.
Als het zover is ben ik al dood. Gelukkig maar. De enige zin van ‘t leven is dat het ’n keertje ophoudt. 
Deze column verscheen in Volzin

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.