9.011
142

Kunstenaar en adviseur mensenrechten

Jakob de Jonge (1982) woont en werkt in Den Haag. Hij studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Momenteel schildert hij in heldere, kleurrijke acrylverf. De schilderijen geven een desoriënterende kijk op alledaagse verschijnselen.
Naast zijn werk als beeldend kunstenaar is hij als ZZP'er actief op het gebied van mensenrechten. Hij heeft ruime ervaring met onderzoek en beleidsbeïnvloeding op het gebied van het Nederlandse immigratiebeleid, in het bijzonder vreemdelingendetentie. Daarnaast houdt hij zich bezig met mensenrechten in de internationale context.

Poetin heeft gelijk

De media spelen een kwalijke rol: er worden nieuwsfeiten actief achtergehouden die een geheel ander licht werpen op de situatie in Oekraïne 

Als iemand wil weten waarom kranten verlies draaien en mensen nauwelijks meer geïnteresseerd zijn in de gevestigde orde van de nieuwsmedia, dan loont het de moeite om de verslaglegging van de Oekraïense crisis eens goed tegen het licht te houden. Media brengen geen evenwichtig beeld van de werkelijkheid, maar laten zich lenen voor een bedenkelijke politieke agenda.

Moord en brand werd er vanaf de redactionele commentaren en opiniepagina’s geschreeuwd na de ‘militaire interventie’ van Poetin in Oekraïne. Hij had ‘rode lijnen’ overschreden. De ‘soevereiniteit geschonden’, het ‘internationaal recht ondermijnd’. De mannetjesputters van de NAVO, de OVSE, de EU en niet te vergeten de VS werden prominent in beeld gebracht met hun veroordelingen van Poetin. Hij wordt deze dagen afgeschilderd als het grote kwaad: gelijkgesteld met zijn lugubere voorgangers Lenin en Stalin. Veelvuldig wordt het woord Koude Oorlog weer in de mond genomen.

Dat de situatie in Oekraïne complex is en de feiten ook een heel andere lezing toestaan, wordt in de westerse media nauwelijks erkend. Kwalijker nog: er worden nieuwsfeiten actief achtergehouden die een geheel ander licht werpen op de situatie in Oekraïne. Zou deze informatie vermeld worden, dan lijkt Poetin ineens de meest intelligente en rationele speler op het internationale politieke toneel.

‘Fuck the EU’
Twee recentelijk afgeluisterde telefoongesprekken tonen dit aan. Deze hebben in de reguliere media nauwelijks tot geen aandacht gekregen maar spreken boekdelen over de werkelijke internationale verhoudingen in het Oekraïense conflict.

Het eerste gesprek betreft een conversatie tussen de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland en Geoffrey Pyatt, de Amerikaanse Ambassadeur in Oekraïne. Ruim voor het escaleren van de crisis op 18 februari, bespreken zij onderling alvast wie de nieuwe regering van Oekraïne moet vormen. Nuland ziet Klitschko en Tyahnybok niet zo zitten, die moeten buiten de regering om actief blijven. Nee, Jatsenjoek is de man die de VS wil. Et voila: wie zien we vandaag als premier?

Dit telefoongesprek geeft een uniek inkijkje in de manier waarop de VS wereldwijd de lakens uitdeelt, zonder rekening te houden met enige democratische principes. De invulling van regeringen worden per telefoon uit Washington naar de lokale ambassadeur gedecreteerd. Als dit geen buitenlandse inmenging is in een voormalige Sovjetrepubliek, dan weet ik het niet meer.

Dat de EU overigens weinig in te brengen heeft ten opzichte van de politieke lijn van het State Department wordt uit dit telefoongesprek ook meteen duidelijk. De onsterfelijk diplomatieke conclusie van dit telefoongesprek door Victoria Nuland is namelijk: “and, you know, fuck the EU”.

Maidan
Het tweede afgeluisterde en in de media volstrekt onderbelichte telefoongesprek is ernstiger. Het laat de duistere kant van deze zelfde westerse inmenging in andermans zaken zien. Het toont aan dat sommigen bereid zijn om burgeroorlogen te creëren om hun invloed uit te breiden. Ditmaal gaat het om een telefoongesprek van Catherine Ashton, de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, en de minister van Buitenlandse Zaken van Estland Urmas Paet, nadat de gewelddadigheden hebben plaatsgevonden en de nieuwe regering zich in Kiev heeft geïnstalleerd.

De Estse minister zegt twee dingen heel expliciet: ten eerste heeft de nieuwe regering van Kiev géén steun bij de demonstranten van Maidan. Alle kandidaten hebben volgens hem een besmet verleden van fraude en corruptie en andere illegale praktijken. De nieuwe regering is dus geen vooruitgang ten opzichte van Janoekovitsj. Er is volgens Ashton simpelweg geen contact tussen de demonstranten en de nieuwe regering. Ze komen niet eens even naar Maidan om een bloemetje te leggen voor de slachtoffers.

Ten tweede, zegt Paet, heeft hij van de medische rapporten en ooggetuigen begrepen dat de sluipschutters die verantwoordelijk zijn voor de 80 doden ná het sluiten van het akkoord niet in opdracht van Janoekovitsj handelden, maar waarschijnlijk zijn ingehuurd door de nieuwe coalitie. De mensen die dus een bloedbad aanrichtten onder zowel de Berkut-politie als de demonstranten, zijn mensen die achter het nieuwe regime staan (zeer waarschijnlijk mensen van de extreemrechtse fractie). Dit wordt verder duidelijk doordat, zoals Paet aan Ashton meedeelt, die nieuwe coalitie geen interesse heeft om het bloedbad verder te onderzoeken. Ashton schrikt hoorbaar van deze feiten. Het laat de zeer duistere kant zien van de partners die de VS heeft gekozen om mee in zee te gaan.

Maar het belangrijkste punt dat ik wil maken is: ook de westerse media moeten deze high-level telefoongesprekken hebben opgepikt. Ze zijn voor iedereen te beluisteren op Youtube. Waarom dan nog steeds de eenzijdig aanval op Poetin? Zelfs de opperste hypocrisie van een John Kerry over “dat je een land niet zomaar binnenvalt op basis van een compleet verzonnen excuus” wordt kritiekloos door de westerse media geslikt. Deze informatie laat iets zien wat Poetin voortdurend al zegt: het nieuwe regime is aan de macht gekomen door een internationale inmenging vanuit het Westen en bovendien door middel van een gewapende coup d’état.

De gewelddadigheden zorgden ervoor dat het akkoord dat de EU met de oppositie en Janoekovitsj vlak ervoor had gesloten werd getorpedeerd en er direct een groep aan de macht kwam met loyaliteit aan Washington in plaats van Moskou. Ze wordt niet gesteund door het merendeel van de demonstranten.

Met deze informatie lijkt Poetin ineens een wijs man en die de juiste, binnen het bilaterale verdrag tussen Oekraïne en Rusland wettelijk correcte maatregelen genomen heeft om te voorkomen dat een nazistisch geïnspireerde beweging de Russische bevolking en belangen schendt.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)