1.158
76

Publicist

Çilay Özdemir werd in 1966 in Turkije geboren en kwam op haar tiende naar Nederland. Na haar studie aan de heao in Rotterdam werkte ze in verschillende functies bij de overheid. Sinds 2005 is ze werkzaam als freelance journalist en publicist, en ze woont met haar partner afwisselend in Jordanië en Nederland. Ze is mede-auteur van het boek 'Zeeuwse babbelaars en Turks fruit'.

Politici moeten burgers beschermen tegen discriminatie, uitsluiting en armoede

In antwoord op 'Wees moslim met opgeheven hoofd' van Tofik Dibi

De oproep van Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) op Joop zaterdag jl. aan moslims om met opgeheven hoofd moslim te zijn, heeft veel aandacht gekregen. Het is een vlot geschreven pamflet in leesbare taal met aansprekende voorbeelden die iedereen kan volgen, en mede daardoor sympathie wekt. In eerste instantie ging ik er ook dan helemaal in mee.

Toen ik de tijd had genomen om zijn boodschap werkelijk tot me te laten doordringen, zag ik dat zijn oproep aan moslims van een zodanige simpelheid en leegheid is dat het weinig toevoegt aan de oplossingen van moslims in NL, of aan de bestrijding van segregatie. Niet dat zijn pamflet daarvoor was bedoeld maar het had een neveneffect kunnen zijn. Hij wilde vooral de moslims een hart onder de riem steken die bang zijn geworden door de macht die PVV in NL heeft verworven door met dit kabinet mee te doen als gedoogpartner.

Zijn antwoord op hun angstgevoelens is: wees trots op je moslim zijn, leef met een opgeheven hoofd en schouders recht. Want als je je zo gedraagt wordt de PVV bang van jou in plaats van andersom.

Ik heb altijd gedacht dat de PVV juist zoveel problemen heeft met acceptatie van moslims omdat ze zo trots zijn. En de moslims die het niet waren, zijn het door de opkomst van PVV wel trots op hun wortels geworden. Volgens Dibi moeten moslims succesvol zijn en een goed voorbeeld voor anderen. Daarin wringt nou de schoen.

In de huidige Nederlandse staat is het erg moeilijk om als moslim succes te hebben. Op de arbeidsmarkt worden ze als ongewenst beschouwd, werkgevers prefereren liever niet-moslims, bij ontslagen vliegen ze er als eerste uit, voor promotie komen ze nauwelijks in aanmerking, ze zijn extra hard door de crisis getroffen, ze worden door iedereen als tweederangs burgers neergezet en moeten  tegen harde vooroordelen opboksen.

Het heeft dan geen nut om met opgeheven hoofd rond te lopen, wat je, zoals ik zei, trouwens al doet. Je kunt namelijk opgeheven hoofd en rechte schouders hebben, zonder macht en invloed. En zonder macht ben je overgeleverd aan de grillen van de anderen.

Wat je volgens mij wel nodig hebt is de garantie dat moslims niet als groep gediscrimineerd gaan worden, dat werkgevers die moslims discrimineren worden bestraft, dat bij ontslagen de allochtonen er niet als eerste uitvliegen, dat jonge scholieren stageplekken kunnen vinden (voor allochtonen een groot knelpunt nu), dat Nederland zich gaat houden aan internationale verdragen om discriminatie op basis van kleur, ras, geloof etc. tegen te gaan.

Van een Tweede Kamerlid verwacht ik maatregelen om burgers te beschermen tegen discriminatie, tegen uitsluiting, tegen armoede. Dus roep ik hierbij Tofik Dibi en anderen op om dat eens uit te zoeken en ons gerust te stellen dat dat niet kan. Hopelijk. 

Lees hier het stuk van Tofik Dibi

Geef een reactie

Laatste reacties (76)