376
7

Freelancer (RTV en storytelling)

Mijn naam is Yannick La Gordt Dillié (1991). Ik ben student Radio en Televisiejournalistiek en Storytelling in Zwolle, groot fan van de klassiekers uit de 80’s en sinds de zomer van 2010 smoorverliefd op de Serengeti van Afrika. Hierover heb ik het boek 'Op weg naar de Serengeti' geschreven. Ik kijk iedere seconde om me heen, word ergens door geraakt en pak dan direct de pen. Ik schrijf vanuit het hart.

Politici, vertel uw eigen verhaal

Dat betekent dus niet dat je zoals Jolande Sap moet gaan staan juichen om het verlies van je politieke tegenstander

Het is weer zover. De blonde variant van Mozart zorgt opnieuw voor ophef, dit keer dankzij de trailer van wat zijn nieuwe film zou kunnen zijn: Innocence of Muslims. Ik heb geen idee wat ik van deze film moet verwachten. Misschien opnieuw een samenvatting van 9/11, of een landende Boeing met 26.000 vluchtelingen? Wellicht een ‘Rita Verdonkje’ (vier allochtone Nederlanders trappen een oude mevrouw in elkaar en vervolgens het ambulancepersoneel)?

Wat kan ’t me ook schelen zeg, kom op. Ik weet inmiddels hoe Wilders zich manifesteert. ‘Marokkaans tuig’, ‘Het land uit knikkeren’, ‘Griekenland blabla’; zijn oneliners verrassen mij niet meer. Ik ken inmiddels de nieuwe cryptogramwoorden die het enige PVV-lid op zijn zolderkamertje bedenkt (lees: ‘kopvoddentaks’), om vervolgens expres onrust te kweken in de samenleving. Want ja, ook Wilders weet: Leuker kunnen we het niet maken, wel origineler.  

Passie

De passie waarmee de heer Wilders spreekt en zijn potentiële ‘doelgroep’ overtuigt én inspireert, wil ik echter meer zien. De passie waarmee SP-boegbeeld Jan Marijnissen mij jaren geleden wist te overtuigen om te kiezen voor solidariteit en menselijkheid, mis ik vandaag de dag. Politiek leiders zijn veel te veel bezig met jij-bakken richting de ander, in plaats van dat ze hun eigen verhaal ernaast leggen. Over dat ‘rode stuk vlees in de arena’ – meer niet eigenlijk – was ik ’t volledig eens met Mark Rutte. Populisme is tijdelijk en vliegt altijd over. Soms pas na jaren (Wilders), soms al binnen een paar weken (Hero Drinkman). 

Spreek vanuit het hart richting de burger. Wees oprecht, wees duidelijk. Matig de afkeer tegen de ideeën van een ander en vertel jóúw verhaal. Dat betekent dus niet dat je, tijdens een toespraak na afloop van de verkiezingen, zoals Jolande Sap moet gaan staan juichen om het verlies van je politieke tegenstander, terwijl je zelf maar liefst zes zetels, en dus zes klaargestoomde Kamerleden, bent verloren. 

Volg Yannick ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (7)