524
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Politici zouden meer moeten mediteren

Iedere dag een gezond weetje: Meditatie is niet alleen ontspannend.  Je wordt er ook een stuk aardiger van

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Onderzoek heeft laten zien dat meditatie een positieve rol speelt bij ontspanning. Dus bij stress is het verstandig om even te mediteren. Het hoeft niet zo lang als je maar alles even los laat en meditatie blijkt daar erg effectief bij te zijn. Onderzoek laat nu zien dat er nog een voordeel aan meditatie verbonden is: je wordt een stuk aardiger en dat bevordert het contact met anderen.

Deelnemers aan het onderzoek volgden een training van acht weken in twee verschillende meditatietechnieken. Daarna werden ze getest op meelevendheid en sociaal gedrag. Voor het onderzoek was een wachtkamersituatie gecreëerd met daarin drie stoelen. Op twee van de stoelen zaten acteurs. De proefpersoon werd binnengelaten en nam de derde stoel in gebruik, maar vervolgens kwam er iemand binnen met krukken. De twee acteurs pakten een telefoon of een krant en negeerden de binnenkomst van de persoon op krukken.

Van de proefpersonen die de meditatietraining niet hadden gevolgd stond 15 procent op. Van de mensen die de meditatietraining hadden gevolgd stond 50 procent op. Het maakte niet uit welke meditatietechniek de proefpersonen gevolgd hadden. De onderzoekers concluderen dat door de meditatie het beste in mensen bovenkomt, zelfs in een omgeving waar de norm anders is (de meerderheid staat immers niet op).

Het is nog al wat. Kan het niet zijn dat je door het mediteren gewoon wat meer ontspannen bent en daarom wat minder angstig om betrokken te zijn bij anderen? Ik bedoel, het zijn meteen van die grote woorden als Boeddhisten zeggen dat je meer compassie en liefde krijgt door meditatie. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Wij Nederlanders zijn nu eenmaal bang voor grote woorden, maar het is misschien toch wel een goed idee als met name politici voor optredens met de pers even mediteren.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Consument proeft bedrog niet

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)