Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politicus van het Jaar, onzin of eer?

  •  
15-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Joopdebat_politicusvhjaar.jpg
Is de verkiezing zoiets als 'beste lotenverkoper' of zegt de uitslag werkelijk iets over kwaliteiten?
Ieder jaar wordt de Politicus van het Jaar verkozen. Altijd leuk en spannend natuurlijk verkiezingen maar heeft het ook enig nut? Bestaat er zoiets als een ‘beste politicus’ of is dat net zoiets vaags als ‘beste ruimtevaarder’ , ‘beste ouder’ of ‘beste lotenverkoper’? In het Joop-Debat praten parlementair journalisten Max van Weezel (Vrij Nederland), Marcia Nieuwenhuis (De Pers), Joost Vullings (NOS) en Wouter Koolmees (D66) over het fenomeen.
Kijk en luister om 11:45 uur live naar het Joop-Debat via De Gids FM. Of stem af op Radio 1. Reacties kunnen aan de orde komen in de uitzending.
Er zijn verschillende verkiezingen van ‘Politicus van het Jaar’. Actualiteitenrubriek EenVandaag laat het publiek, dat wil zeggen de tienduizenden leden van het eigen ‘opiniepanel’, de politicus kiezen. De afgelopen jaren leidde dat tot deze winnaars:
2004 – Wouter Bos (PvdA) 2005 – Rita Verdonk (VVD) 2006 – Jan Marijnissen (SP) 2007 – Rita Verdonk (Lid Verdonk) 2008 – Wouter Bos (PvdA) 2009 – Alexander Pechtold (D66) 2010 – Geert Wilders (PVV)
Opvallende naam in het rijtje is natuurlijk Rita Verdonk, de politica die roemloos ten onder is gegaan, evenals de door haar opgerichte partij Trots op Nederland. Was ze ooit wel goed? Of zegt de verkiezing meer over het heersende sentiment?
Op Radio 1 wordt de verkiezing van de Politicus van het Jaar georganiseerd door de NOS. Daarbij kiezen parlementair journalisten de winnende politicus. De uitslag van de afgelopen jaren op een rij:
2003 Jozias van Aartsen (VVD) 2004 André Rouvoet (ChristenUnie) 2005 Piet Hein Donner (CDA) 2006 Jan Marijnissen (SP) 2007 Geert Wilders (PVV) 2008 Wouter Bos (PvdA) 2009 Alexander Pechtold (D66) 2010 Mark Rutte (VVD)
In het programma is geëxperimenteerd met verschillende vormen. Zo leidde meetellen van  de publieksstem tot de uitverkiezing van Geert Wilders in 2007. Die uitslag veroorzaakte een kleine rel. De voorzitter van de Vereniging van Parlementair Journalisten nam afstand van de uitslag.
Welke verkiezing heeft jouw voorkeur? Die van het publiek, van de parlementaire pers of zou je een heel andere opzet willen? Reageer.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.