9.613
79

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Politiek correct

Iedereen wil weer van alles verbieden

Er is een hoop ellende dus is het ook weer tijd om volop te pleiten voor nieuwe verboden. Zo gaat dat in Nederland. Het eerste wat me altijd opvalt als ik terugkom van vakantie in het buitenland is dat het hele land vol staat met verkeersborden die duidelijk maken wat je niet mag. Verbieden, we zijn er dol op.

Dinsdag werd straatintimidatie.nl gelanceerd om te pleiten voor een verbod op – inderdaad – straatintimidatie. Tegen vrouwen. Een van de initiatiefnemers, de actrice Gaya Branderhorst, gaf een toelichting bij Knevel en Van den Brink. Ze vertelde, net als op de website staat, dat straatintimidatie niet alleen vrouwen overkomt, “maar bijvoorbeeld ook homo’s, transgenders of Joodse mensen.” Waarop Knevel of Van den Brink – ik kan die twee maar niet uit elkaar houden – wilde weten of de daders ‘Marokkanen’ waren. Ja, dat waren het maar dat kwam ook omdat ze in Amsterdam-Oost woont waar nu eenmaal meer Marokkaanse Nederlanders vandaan komen. Een beetje zoals je op de Veluwe vaker wordt aangereden door christenen dan in Rotterdam-West. Zonder dat dat iets zegt over christenen, Rotterdam-West of de Veluwe als het gaat om ongelukken. Wat ook weer niet wil zeggen dat christenen niet vaker straatracers zijn dan anderen. Maar dergelijke wijsheid is in Nederland al jaren taboe.

Politiek correct als ik ben had ik me natuurlijk al direct afgevraagd waarom moslima’s in het rijtje ontbraken. Worden die nooit geïntimideerd op straat of hoe zit dat? Of mag je die wel intimideren omdat het valt onder ‘religiekritiek’? De initiatiefnemers vinden dat ‘hoer’ roepen strafbaar moet worden maar dat lijkt me in de meeste gevallen toch al vallen onder belediging. En dat is strafbaar. Al hebben de afgelopen jaren nogal wat beroepsbeledigers laten weten dat die strafbepaling onterecht is. Ze pleitten voor het recht op beledigen. Het lijkt me geen goed idee. Niet omdat ik de beledigers wil straffen maar omdat ik vind dat de staat er ook is om mensen tegen elkaar te beschermen in plaats van ze het zelf maar te laten uitzoeken. Alleen moet je met die bescherming altijd oppassen.

Zo startte het OM een onderzoek naar een ‘smakeloze’ fotocartoon die op Geenstijl verscheen waarin aanstalten werd gemaakt om de Haagse burgemeester Van Aartsen te onthoofden à la journalist Foley. De fotofuck was kritiek op de burgervader omdat hij volgens de redactie niet hard genoeg optreedt tegen IS-sympathisanten. Geenstijl, nooit vies van het martelaarschap, waste zoals gebruikelijk meteen de handen in de enorme bak onschuld die daar permanent op de redactie staat. In de Volkskrant nam columnist Sitalsing het voor de site op en legde de link met de ‘vrijdenkersruimte’ van PVV en VVD die toenmalig oppositieleider Mark Rutte opende. Ik ben er indertijd nog wel eens langs geweest om een ‘smakeloze’ cartoon over Wilders aan te bieden die we op Joop, onder druk van doodsbedreigingen tegen tal van personen die er niets mee te maken hadden, moesten verwijderen. De VVD wilde de cartoon niet aan de collectie toevoegen en daarmee werd de facto het einde van de ruimte ingeluid.

Ik vind het belachelijk dat justitie de cartoon onderzoekt maar beetje cynisch is natuurlijk wel dat Geenstijl een exponent is van de beweging die critici en andersdenkenden met regelmaat de mond snoert. Dat gebeurt niet met justitie maar met intimidatie. Digitaleintimidatie.nl zeg maar. Ze zijn trots op het legertje horken dat ze daartoe tot hun beschikking hebben. Iemand als Herman van Veen, die het waagde Wilders te bekritiseren, kan er over mee praten. Geenstijl heeft als het gaat om vrijheid een berg boter op het hoofd waar je de Olympische kampioenschappen slalom op kunt organiseren.

En dan is er nog CDA-leider Buma die het ‘verheerlijken’ van geweld, bijvoorbeeld door enthousiast te twitteren over terreurdaden, wil verbieden. Dat lijkt me een gevaarlijke maatregel. Deze week nog verheugde de conservatieve en vaak erg grappige burgemeester van Londen, Boris Johnson, zich op de dood van de moordenaar van Foley. Moet hij daar een boete voor krijgen? Of de Israël-fanatici die zich vrolijk maakten over de bommen op Gaza? De gevangenis in? Of de geweldsjunkies die IS als een prima club zien? Ja, op die laatste doelde hij natuurlijk. Weinig mensen die daar medelijden mee zouden hebben. Ik ook niet. Maar het mooie van onze wetten is dat ze voor iedereen gelden. Be careful what you wish for.

In de parkeergarage waar ik mijn auto neerzet mag je niet harder dan 10 kilometer per uur rijden. Een heel enkele keer houdt iemand zich daar niet aan. Een paar gebruikers stoorden zich daar zo aan dat ze maatregelen eisten. Ze kregen hun zin. Nu liggen er heel vervelende verkeersdrempels. In plaats van dat je incidenteel ergens last van hebt, hebben nu alle gebruikers er iedere dag last van. Zo is het ook met de wet. Denk goed na voordat je die inschakelt want in het badwater dat je kwijt wilt, drijft al snel je eigen kindje.

Vrouwen moet je niet nafluiten, tegenstanders moet je niet intimideren en onthoofdingsfilmpjes moet je niet willen bekijken. Je kunt je daar ook aan houden zonder dat er een wet voor bestaat. Ik weet, het is allemaal erg politiek correct om dat te vinden. Maar daar is dan ook minder mis mee dan de tegenstanders ervan je willen doen geloven.

Geef een reactie

Laatste reacties (79)