230
3

Socioloog

Niraï Melis is socioloog en kinderfluisteraar. In haar werk zoekt ze de verbinding tussen idealen en mogelijkheden. Ze streeft naar meer balans in de samenleving en een bewustere manier van leven.

Politiek Den Haag mist het momentum om voor vrouwen op te komen

Al jaren is het stil vanuit politiek Den Haag en in de media. Geweld tegen vrouwen is geen punt dat hoog op de politieke agenda staat, of een speerpunt is van de politieke partijen.

cc-foto: Kelly Garbato

De helft van de Nederlandse vrouwen krijgt te maken met geweld. Dit heeft een grote impact op onze maatschappij, zowel emotioneel als financieel. Waarom debatteren de politieke leiders dáár niet een keer over?

Cijfers zijn al jaren bekend
Uit diverse onderzoeken, waaronder het grootschalige onderzoek van de EU in 2014, blijkt dat voor haar twintigste levensjaar al zeker 33% van de meisjes te maken heeft gekregen met geweld. Na haar twintigste levensjaar loopt dit percentage op tot 50%. Soms blijft het bij één incident, soms leven meisjes of vrouwen jarenlang in een onveilige situatie. Deze cijfers zijn al jaren bekend, waarom blijft politiek Den Haag ook nu stil in hun programma’s en debatten?

Den Haag blijft stil
Al jaren is het stil vanuit politiek Den Haag en in de media. Geweld tegen vrouwen is geen punt dat hoog op de politieke agenda staat, of een speerpunt is van de politieke partijen. Ook in de huidige campagnereeks is er weinig te horen, zien en lezen over de verwachte aanpak van geweld tegen vrouwen. Gek eigenlijk als je bedenkt dat 4 miljoen mensen in Nederland ongewild slachtoffer zijn, zijn geweest of gaan worden van geweld. Dat is een kwart van de bevolking, en met de daders erbij bijna de helft van de bevolking.

De reden dat dit onderwerp laag op de agenda staat, komt door een algemene misopvatting. Politiek Den Haag ziet (net zoals veel Nederlanders) dit geweld tegen vrouwen als een privéprobleem van de vrouw zelf, 85 procent van de daders is immers een man uit de familie of vriendengroep van de vrouwen. In Nederland betekent dit helaas wel dat er bijna 4 miljoen mensen zijn die dader zijn, zijn geweest, of worden. Veel meer daders en slachtoffers dan bij andere delicten. Dit is voor een deel te verklaren uit een ‘grijs gebied’, wat sommige mannen ‘normaal’ vinden ervaren vrouwen als geweld, maar ook uit ‘aangeleerd’ gedrag en de voorbeelden die mensen meekrijgen. Dus laten we eerlijk zijn: bij zoveel daders en slachtoffers is het een maatschappelijk (cultureel) probleem en het probleem verdient dan ook een landelijk effectieve oplossing. Een voorlichtingscampagne bijvoorbeeld, een lespakket, of andere strafmaat. Iedere oplossing is er een in de goede richting, zeker als die het maatschappelijke debat aanjaagt.

Veilige leefomgeving levert veel op
Iedere oplossing die zorgt voor een veiligere leefomgeving voor vrouwen, levert de maatschappij ook financieel gezien veel op. Het geweld (of dit nu fysiek, seksueel of psychisch is) zorgt ervoor dat de vrouwen minder zelfvertrouwen krijgen, depressief worden, hun baan verliezen, fysieke klachten ontwikkelen of PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) oplopen. Deze klachten ontwikkelen zich soms direct, maar vaak pas in de loop van de jaren. Bij een meisje die als jonge tiener geweld heeft ervaren, kan op het eerste gezicht niets aan de hand lijken. Het kan zijn dat zij pas na jaren fysieke en psychische klachten ontwikkeld. De kosten die de maatschappij maakt door geweld door mannen worden geschat op 40 miljard euro per jaar. Dit zijn onder andere extra zorgkosten, uitvallen van arbeidscapaciteit en juridische kosten.

Mannen in Den Haag: Maak het verschil
Ieder voorstel dat prominent gepresenteerd wordt door een politieke partij is een opening voor een debat dat dringend gevoerd moet worden. De politieke leiders kunnen daarmee de status quo die al jaren in onze samenleving heerst veranderen. Het kan levens veranderen en veiligheid brengen. Het is niet alleen een opening voor een debat, maar ook de een handreiking naar de behoefte van vrouwen. En dit is hun momentum.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)