1.743
62

Tweede Kamerlid SP

Jasper van Dijk (1971) is Tweede Kamerlid voor SP. Hij is politicoloog en was docent en daarna fractiemedewerker in Tweede Kamer en Europees Parlement. In 2006 was hij raadslid in Amsterdam. In de Kamer is hij woordvoerder hoger onderwijs, cultuur, media en defensie.

Politiek is kiezen en dit kabinet kiest totaal verkeerd

Dit kabinet blijft geloven in een systeem dat uitgeput is, dat vasthoudt aan de grillen van de financiële markten. Het lijkt op de Middeleeuwen

Politiek is kiezen. En dit kabinet kiest verkeerd. Rutte, Wilders en Verhagen kiezen voor harde bezuinigingen op cultuur, openbaar vervoer, op mensen met een handicap. En dan zeggen zij: “maar iedereen moet inleveren”. Dat is flauwekul. Want er wordt niet bezuinigd op de hypotheekrente aftrek, de villasubsidie. Er wordt niet bezuinigd op de JSF. Er wordt niets gedaan tegen banken en graaiers. Politiek is kiezen en dit kabinet kiest totaal verkeerd.

Ik wil jullie uitnodigen voor de Manifestatie Armoede werkt niet. Op 10 december in Den Bosch. Tegen de bezuiniging op jonggehandicapten, de bijstand en de sociale werkplaatsen. 60.000 plekken in de sociale werkplaatsen worden geschrapt. Deze mensen worden afgeschreven en als oud vuil op straat gezet. Kijk voor informatie op armoedewerktniet.nl.

Dan over de aanval op cultuur. Morgen is daarover een debat in de Tweede Kamer. U bent namens de SP van harte welkom. Ruim twintig procent wordt op cultuur bezuinigd. Orkesten moeten weg, theaters en bibliotheken gaan dicht. Muziek- en toneellessen voor kinderen worden onbetaalbaar. Het is een doelbewuste aanval van een kabinet dat niets heeft met cultuur.

Maar beste mensen. Soms weet je dat je op een keerpunt staat. Dat de zittende macht niet langer wordt geaccepteerd. Dat de regering vasthoudt aan oude, versleten ideeën over meer markt en macht naar de technocraten in Brussel. Over minder democratie en zeggenschap over dat wat van ons allemaal is.

Dit kabinet blijft krampachtig geloven in een systeem dat uitgeput is. Een systeem dat vasthoudt aan de grillen van de financiële markten. Het lijkt op de Middeleeuwen.

Toen waren mensen overgeleverd aan de wil van de goden. De markten zijn de nieuwe goden geworden. Het is een dwaalspoor. Een absurde keuze voor een achterhaald systeem. Maar nu ontstaan in dat systeem steeds meer barsten en scheuren. In Brussel is men de wanhoop nabij en ook deze regering zit niet lang meer. Hooguit een jaar. Wij kunnen ze het laatste zetje geven.

Deze toespraak hield SP Kamerlid Jasper van Dijk op de Dag van de Verontwaardiging

Geef een reactie

Laatste reacties (62)