6.521
160

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Politiek slaatje

Juist de zinloosheid, het gekloot, het gestuntel en geknoei hebben deze ramp veroorzaakt

Mijn grote liefde van dertig jaar terug zat ook in dat vervloekte toestel. Zij had haar leven gewijd aan de strijd tegen aids en kon in Melbourne niet ontbreken. Op de radio probeerden tal van deskundigen uit te leggen wat er gebeurt als een raket een passagiersvliegtuig treft. Niemand had het over de absolute eenzaamheid, de totale wanhoop die je laatste seconde wel moeten kenmerken.

Naarmate de dag vorderde maakte de verbijstering bij steeds meer commentatoren plaats voor een pose van daadkracht . Premier Rutte verklaarde dat hij niet zal rusten voor de daders gepakt en berecht zijn. Hij zal er persoonlijk voor zorgen dat zij worden gestraft. Ondertussen steeg de temperatuur tot dezelfde hoogte als een eeuw geleden. Juli en augustus ’14 waren prachtige zomermaanden. 

Ik zat de hele dag in een archief zonder internet maar ik had wel een radio meegenomen. Zo luisterde ik naar al die stemmen. De verschillende partijen in Oekraïne gebruikten de ramp om elkaar te demoniseren. Je kon zo’n raket alleen maar afvuren, betoogden sommigen, als je hulp kreeg van hooggespecialiseerde experts, die alleen maar in het Russische leger te vinden waren. In Met het Oog op Morgen sloeg Robert van de Roer, diplomatiek correspondent van de NRC, nog net niet met de vuist op tafel. Europa moest ophouden zich bij de neus te laten nemen door Poetin met zijn slimme smoesjes, zo betoogde hij ongeveer. Op de Russische televisie was het gerucht te horen dat de daders dachten het presidentiële vliegtuig van de Russische leider te treffen.

Je kon op je vingers uittelde wat er werkelijk was gebeurd. Het hele grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie ligt vol oude militaire meuk die het nog prima doet. Ongetwijfeld zijn separatisten op een mobiele luchtafweerinstallatie gestuit met hittezoekende raketten. Het probleem was dat er juist geen experts van welk leger dan ook bij waren. Ze hebben al dan niet met hun halfdronken kop geprobeerd zo’n ding aan te zetten en dat is uit de hand gelopen. De daders waren net zulke ellendige idioten als het militieleidertje dat in de rampzone de OVSE-waarnamers begoette met waarschuwingsschoten.

Het maakt de dood van die driehonderd mensen daar hoog in de lucht alleen maar wreder. Juist de zinloosheid, het gekloot, het gestuntel en geknoei hebben deze ramp veroorzaakt, geen militaire strategie. Er lag geen plan aan ten grondslag. Het was een anomalie, een onvoorspelbaar gebeuren dat zich toch voordoet en kan leiden tot onbeheersbare situaties.

Daarom geldt mijn diepste verachting een ieder, die uit dit zinloze masssasterven een politiek slaatje wil slaan. Dat verstoort de rouw van de nabestaanden. En voor de rest koopt niemand er iets voor.

In dit verband nog iets anders: Het Antilliaanse Zomercarnaval vindt in Rotterdam gewoon doorgang. Dat is ongepast. Een stad en een organiserend comité met een hart stellen deze feestelijkheden uit. Al was het alleen maar omdat er in dit land nu teveel mensen zijn wier hoofd niet staat naar  beukende ritmes en schuddende billen. 

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (160)