Laatste update 19:11
3.735
72

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Politieke brontosaurussen versterken angst voor de sleepwet

"Dat domme volk en hun paranoia toch! Hij schudde het moede hoofd over de onnozelheid en het wantrouwen van de gewone man"

SleepwetDe toch al grauwe zondagochtend werd nog meer verduisterd door de verschijning van twee politieke brontosaurussen op de televisie: Annemarie Jorritsma en Arthur Doctors van Leeuwen, respectievelijk eerste kamerlid en voormalig vaderlands spionnenchef. WNL had ze uitgenodigd om een lans te breken voor de sleepwet, die binnenkort aan een raadgevend referendum wordt onderworpen.

Wie meende dat die wet het leven veiliger zal maken, was na hun optreden van die misvatting genezen.

Zowel Jorritsma als Docters van Leeuwen beperkten zich voornamelijk tot dreigen. De jihadisten en de verspreiders van gijzelsoftware hebben vrij spel als de autoriteiten straks niet in uw computer mogen kijken. De privacy van de burger was met tal van garanties omgeven, zo wist Annemarie Jorritsma. Alles hing af van een commissie van onafhankelijke deskundigen en de minister moest hun advies volgen.

Ze vertelde niet wie die onafhankelijke deskundigen dan benoemde en waar hun onafhankelijkheid op gestoeld was.

Docters van Leeuwen trachtte het publiek wijs te maken dat de autoriteiten niet op darkweb zouden mogen kijken zonder deze wet en dat misdadigers vrij spel zouden krijgen omdat dankzij internet nu veel meer contacten aan de aandacht van het gezag  ontsnappen dan in het verleden. Vroeger kon het geboefte niet onder persoonlijke ontmoetingen uit en daar zaten Janssen en Janssens dan van achter een krant naar te luisteren. Nu hoefden ze elkaar niet meer te ontmoeten maar maakten hun snode plannen dankzij communicatie op het internet. Vandaar dat de autoriteiten iedereen, verdacht of niet, moeten kunnen afluisteren. Het ging militairen op missie het leven kosten, wist de voormalige opperspion zeker, als hen in cyberspace de handen gebonden bleven. Althans dat viel uit zijn woorden op te maken. Alsof de strijdkrachten zich niet al lang op een cyberoorlog voorbereiden.

Voor Johan Rudolph Thorbecke, een der aartsvaders van het Nederlands liberalisme, was het briefgeheim heilig. Een vrije regering in een vrije maatschappij respecteerde de privacy van de burgers. Dat is zo ongeveer tot de millenniumwisseling een belangrijke leidraad geweest voor het bestuur. Willekeurig de telefoon afluisteren en brieven open maken, dat was een blijk van tirannie. Dat deden de nazi’s tijdens de Duitse bezetting en dat was de dagelijkse praktijk van de communisten. Zij controleerden alle communicatie tussen de burgers zoveel mogelijk, niet alleen om dissidenten op te sporen maar ook om een mentaliteit van zelfcensuur aan te kweken. De muren hebben oren. Houd je gedeisd. Juist daarom was dat briefgeheim in een vrije samenleving zo’n centraal leerstuk ook al trok toen al de BVD (voorganger van de AIVD) zich niet altijd even veel van zulke beginselen aan.

Na 9/11 hebben de westerse mogendheden zich behoorlijk door het jihadisme laten intimideren. Politie en geheime diensten kregen grote bevoegdheden om het bestaande dataverkeer af te tappen. Iedereen vindt het doodnormaal dat de autoriteiten door het opvragen van telefoongegevens precies kunnen vaststellen waar iemand  op welk moment zich bevond. Opsporingsautoriteiten kunnen op gemakkelijke wijze inzage krijgen in het elektronische dataverkeer van verdachten, hoe gebrekkig onderbouwd die verdenking ook is.

De sleepwet is het sluitstuk. Het is de droom van elke gepensioneerde Stasi-medewerker. Het is das Leben der Anderen zonder dat je dag en nacht aan de overkant op een zoldertje met een koptelefoon op hoeft te zitten.

Dat is wat we krijgen om de aanslagen op onze vrijheden te pareren. Daarom moet Nederland worden omgebouwd tot een controlestaat. Om met de hertog van Gloucester te spreken in de eerste scene van Shakespeare’s King Lear: “Zie U het foutje?”

Al die zorgen werden door Jorritsma en Docters van Leeuwen niet gepareerd maar weggelachen. Dat domme volk en hun paranoia toch! Met die domheid had Docters van Leeuwen al eerder te maken gehad. Zijn dienst wilde na afloop van de koude oorlog oude archieven vernietigen en dat was toen voorkomen. Alles moest bewaard blijven, ha ha. Ja inderdaad, zodat burgers eventueel zouden kunnen inzien wat de harer Majesteits koning Juliana’s James Bond allemaal aan Dichtung und Wahrheit over hen hadden opgetekend. Dit soort argumentatie leek aan Docters van Leeuwen niet besteed. Hij schudde het moede hoofd over de onnozelheid en het wantrouwen van de gewone man.

Eens kijken hoe dom het volk echt is. Dat kan worden afgeleid uit het opkomstpercentage bij het volgende referendum.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (72)