Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Postbezorger wordt wijkagent

  •  
07-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_1648f74149.jpg
Waarom het inzetten van postbezorgers als ogen en oren van de overheid een slecht idee is
Op 5 december kreeg ik post van het Aidsfonds. Ik woon in Schiedam. Had ik een paar straten verderop gewoond had ik me zorgen moeten maken of een goedbedoelende postbezorger niet naar de gemeente was gestapt om te melden dat ik misschien zorg nodig had.
In één wijk in Schiedam (en ook ergens in Den Helder) zijn de postbezorgers namelijk tot ogen en oren van de buurt gepromoveerd. Zij lopen dagelijks door de buurt en weten als geen ander waar er problemen zoals rommel op straat zijn. Zij hebben daarom in Schiedam Oost de taak erbij gekregen dit soort zaken bij de gemeente te melden. 
Dit durft men als een win-win situatie voor te stellen. De gemeente hoeft zijn eigen toezichtstaak niet meer te bekostigen en Post.nl kan het verminderde aanbod van papieren post compenseren met een extra taak voor de bezorgers. 
Er is veel kritiek op dit plan, maar waar bijna niemand het over heeft is het privacy- aspect. De postbezorger weet immers als geen ander, in feite als enige, welke instanties en bedrijven post naar mij sturen. Hij/zij weet of ik bijvoorbeeld lid ben van het Republikeins Genootschap, welke omroep de gids naar mij stuurt, of ik vaak boetes of aanmaningen krijg enz. 
In de wet op de postbezorging staat dat ieder bedrijf dat post bezorgt het grondwettelijk vastgelegde briefgeheim moet respecteren. Als de bezorger van de brief zijn zorgen over mij bij de gemeente kenbaar maakt, schendt hij dan het briefgeheim? Nee, want hij heeft de post niet open gemaakt en het briefgeheim houdt op als hij de post heeft afgeleverd bij de geadresseerde. Maar toch vind ik dat die fictieve postbezorger mijn privacy schendt vanuit zijn positie als employee bij Post.nl. En ook die van mijn buurvrouw als hij een hondendrol voor ons huis fotografeert. Want de postbezorger weet als geen ander dat mijn buurvrouw een hond heeft omdat het beest hem altijd vriendelijk toeblaft. Maar ik weet als geen ander dat mijn buurvrouw de hondenpoep altijd keurig opruimt.
Het is voor mij onverteerbaar dat een overheid, in dit geval een gemeente, met een particulier bedrijf heeft bekokstooft de privacy van burgers op het spel te zetten. Dit is een hellend vlak. Gaat de pizzakoerier de blauwe envelop vervangen door voor klanten die niet met de computer kunnen omgaan een DigiD-code aan te vragen en de belastingformulieren te regelen? 
Uit berichten in de media blijkt ook dat de postbezorgers niet blij zijn met hun nieuwe taak als wegbezuinigde wijkagent. Ze krijgen er wel wat extra geld voor, maar ze lopen ook meer risico op een agressieve bejegening tijdens het fotograferen van hondendrollen en allerlei ander straatleed. Het is schandalig dat ze hun inkomen tot een behoorlijk niveau moeten aanvullen door te gaan klikken. Geef ze een goede cao, dan pas hebben we een win-win situatie. 
cc-foto: Franklin Heijnen

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.