5.685
28

Administratief medewerker

Soms aspirerend zanger en soms administratief medewerker

Potentiële PVV stemmer: volg je middelvinger!

Als jij vindt dat mensen normaal moeten doen en dat mensen (die jij niet ziet als Nederlander) eruit moeten worden gezet als ze niet normaal doen, kies dan voor het echte werk. Stem op de PVV!

cc-foto: Guian Bolisay
cc-foto: Guian Bolisay

Als er één ding irritanter is dan iemand die mensen verdeelt en inspeelt op de angst, dan is het wel iemand die doet alsof. Laat je niet foppen. Als Wilders zegt dat je Marokkanen in de knieën moet schieten, de Koran moet verbieden en de Euro de grens over moet zetten, dan wekt hij tenminste nog de indruk echt te geloven dat het dé oplossing is. Als Rutte zegt dat mensen op moeten pleuren, om welke reden dan ook, dan klinkt dat als je oma die probeert te vloeken. Schattige poging, maar je gelooft het niet. En dan gaat hij ook nog eens glashard ontkennen dat zijn ‘pleur op’ iets te maken heeft met nationaliteit. Alsof hij Ivo en Ard zou deporteren. Maar dat is wat je krijgt als je, met je voeten in het liberale meer, wil vissen in de populistische zee. Je raakt de balans kwijt. En daarmee raken wij ons geloof kwijt. Niet alleen in de VVD, maar in de grondvesten van de democratie.

De toon van Wilders is de afgelopen jaren niet veranderd. En Wilders was prima om het beleid van Rutte (en vooruit, Buma) te gedogen. Toen Wilders van pas kwam weigerde Rutte zich zelfs te distantiëren van het stigmatiserende ‘Polen-meldpunt’. En nu sluit de partij – die geen enkele partij principieel wil uitsluiten – ineens de PVV uit. Dit gebeurt natuurlijk niet zonder reden. De VVD wil de indruk wekken dat een stem op de PVV een verloren stem is, omdat toch niemand met de PVV wil regeren. Dan kun je volgens hen beter stemmen op de ‘nette variant’ van de PVV, de redder van het fatsoen in Nederland: de VVD.

Aan de (potentiële) PVV stemmer zeg ik: Laat je niet manipuleren door net zo strategisch te denken als Rutte. Hij hoopt namelijk dat jij niet wil dat je stem verloren gaat en dus die stem maar aan hem geeft. Hij hoopt dat zijn ‘pleur op’ genoeg is om jouw steun te krijgen. Terwijl links en rechts beloften en kamerleden van de VVD vallen, omdat de waarheid nog altijd sterker is dan hun ‘alternatieve feiten’, bouwt Rutte een campagne op zijn ‘pleur op’. Het is beledigend. Het is kleinerend. Dus als jij vindt dat mensen normaal moeten doen en dat mensen (die jij niet ziet als Nederlander) eruit moeten worden gezet als ze niet normaal doen, kies dan voor het echte werk. Stem op de PVV!

Laat mij duidelijk stellen dat ik het politiek bedrijven van de PVV soms mensonwaardig en potentieel gevaarlijk vind. Verder vind ik dat hoe iemand in zijn eigen partij is, je veel kan vertellen over hoe zo iemand het land zou regeren. En in het geval van Wilders is dat niet democratisch, onredelijk, niet transparant, niet oplossingsgericht en zonder respect. Maar het feit dat zoveel mensen zich aangetrokken voelen tot de partij, zegt meer over de gevestigde partijen, dan over het politieke talent van Wilders. Als de wanhoop zwaarder gaat wegen dan de hoop in de keuze van je partij, dan moet iedereen zich dat aantrekken.

Er zal altijd iemand onwaarschijnlijke, onverstandige dingen roepen. Het hek dondert pas echt van de dam als verstandig geachte mensen dezelfde dingen gaan roepen. Niet omdat ze het geloven, maar puur om de onderbuikgevoelens van mensen aan te spreken in de hoop op hun stem. En het is die hypocrisie die ervoor zorgt dat de VVD een groter gevaar is voor (het vertrouwen in) de democratie dan de PVV.

In alle eerlijkheid, de kans dat de PVV in de regering komt is vrij nihil. Maar decennialang van symboolpolitiek heeft ervoor gezorgd dat wij ook symboolverkiezingen hebben en – waarom niet – aan symboolstemmen doen. Dus op 15 maart heb je de keus. Continuering van de huidige politiek of een middelvinger naar Rutte, opdat hij zelf mag oppleuren.

P.S: Als je iedereen wil irriteren en twee middelvingers wil gebruiken, stem dan DENK. Het is de enige partij die de gevestigde orde nog verder op de kast krijgt dan Wilders.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)