647
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Praten over jezelf is als seks voor je hersenen

Zestig procent van de tijd dat we babbelen hebben we het over onszelf

Wat is het favoriete gespreksonderwerp van mensen? Ra ra ra?

Mensen praten het liefst over zichzelf. Van alle tijd die we communiceren gaat 60 procent op aan gebabbel over jezelf en als het via de sociale media gebeurt gaat het zelfs om 80 procent.

Slimme mensen hebben dat door de tijden heen altijd gezien: we zouden zoveel nuttige dingen kunnen doen gedurende communicatie – luisteren, ideeën delen – maar in plaats daarvan kletsen we bij voorkeur over onszelf. De vraag is waarom we dat doen? Daar is onderzoek naar gedaan.

Vrijwilligers deden aan het onderzoek mee. Ze moesten praten over hun eigen mening en hun eigen karaktertrekken, maar ook over de mening en karaktertrekken van anderen. Daarbij werd tegelijkertijd een fMRI scan gemaakt. Daarop kun je delen van de hersenen zien oplichten. Op die manier krijgt men een goede indruk van de processen die in de hersenen plaatsvinden.

Wat bleek? De midden voorschors van de hersenen lichtte op als mensen over zichzelf spraken, maar dat is niet erg verrassend. Die werd in eerder onderzoek al in verband gebracht met denken aan jezelf. Er waren echter nog twee andere gebieden in de hersenen die actief werden bij mensen die over zichzelf spraken. En dat was een nieuwe ontdekking. Het ging om de nucleus accumbens (NAcc) en het ventrale tegmentale gebied (VTA). Vergeet het dokterslingo en de techneutenpraat en kijk naar het grotere plaatje: het zijn beide onderdelen van het mesolimbische dopaminesysteem. Ook die informatie zal je waarschijnlijk gestolen kunnen worden, maar het interessante is nu juist dat dit het gebied is dat actief wordt op momenten dat je je prettig voelt en opgewonden raakt. Dat is het gebied waar veel activiteit is als je cocaïne gebruikt, je de liefde bedrijft, je lekker eet.

Boeiend en onthullend hè, dat over onszelf kletsen net zo lekker voor ons is als cocaïne snuiven of slagroomtaart, over seks nog maar gezwegen. Maar bedenk dit: je kunt zoveel praten over jezelf als je wilt, maar verwacht alsjeblieft niet dat anderen naar je luisteren.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Accepteer wat je niet kunt veranderen en je zult gelukkig zijn

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)