3.171
21

Historica

Petra Meese was tot oktober 2010 raadslid in Nieuwegein en voorzitter van de landelijke patiëntenvereniging Whiplash Stichting Nederland (WSN). Door stage in onderwijs verliefd op en geïntrigeerd door Caribisch Nederland. Nadat bekend werd dat Bonaire vanaf 10-10-10 een Nederlandse gemeente zou worden, besloot Meese met haar gezin om naar Bonaire te vertrekken om daar een sociaal-maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren. Opleiding historica en franse taal-cultuur wetenschappen.

Premier van Aruba in hongerstaking tegen Den Haag

Onvrede over Haagse politiek bereikt kookpunt

Sinds 10-10-10 vormen de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba ‘Caribisch Nederland’, de andere voormalige Antillen-eilanden, zoals Aruba en Curacao, vormen aparte landen binnen het Koninkrijk. De wereldwijde recessie kwam genadeloos hard aan in deze voormalige Antilliaanse regio, harder dan in Europees Nederland.

Opvallend genoeg was tot nu toe Aruba eigenlijk ‘het beste jongetje van de klas’. Het land probeerde van allemaal het sterkst een Nederlandsachtig democratisch systeem in te voeren en was ook in andere opzichten het meest Nederland-minded van alle eilanden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Curacao waar men liever per direct onafhankelijk wordt van Nederland en waar veel anti-Nederlandse sentimenten heersen. 

Het is dan ook verbazingwekkend dat het lont nu in het kruitvat is beland in Aruba in plaats van op Curacao: uit onvrede met de bemoeienissen is premier Mike Eman vandaag in hongerstaking gegaan. De politieke instabiliteit op Aruba zal ongetwijfeld overslaan naar de hele regio.

Het wordt hoog tijd dat Europees Nederland in het algemeen en politiek Den Haag in het bijzonder zich meer gaan interesseren in deze regio van het Koninkrijk. Er is nu een crisis, hetgeen verlangt dat er reparatiewetgeving ontworpen moet worden en er grondig bekeken wordt of de hudige structuren überhaupt nog te handhaven zijn. Opvallend is dat de meeste woede zich richt tegen minister Plasterk.

Ongeloof over Plasterks optreden is er bijvoorbeeld ook in de Bonaireaanse samenleving. Plasterk droeg namelijk vorige week een nogal omstreden persoon voor als nieuwe Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire-BES, namelijk oud-Pvda wethouder Isabella uit Utrecht. Bonaire BES Bonaire heeft op dit moment dringend behoefte aan een Rijksvertegenwoordiger die minimaal voldoet aan twee vereisten:
-1- hij/zij moet transparante politiek plegen. Op dit punt scoort Isabella zeer zwak, immers hij is in zijn stad Utrecht juist in opspraak geraakt omdat hij diverse rapporten achterhield

-2- hij/zij moet niet toegeven aan intimidaties whatsoever. Ook op dit punt lijkt Isabella zwak te scoren, gelet op zijn Nicolich-beleid.

Ook kwam vandaag het nieuws naar buiten dat vervangend gezaghebber Edison Rijna door Plasterk is aangesteld als vaste, nieuwe gezaghebber van Bonaire. An sich heeft Rijna geen negatief trackrecord en staat hij bekend als integer persoon, maar hij is wel bloedverwant met de twee grootste fractievoorzitters in de Bonaireaanse eilandsraad. Dat is, op zijn zachtst gezegd, ongelukkig.

Crisis in het Koninkrijk: welke Nederlandse media gaan het oppikken? Welke Nederlandse politicus zal dit aangrijpen om nu eens for once and all een goede humane reparatiewetgeving in te voeren? Na 10-10-10 is er vooral onder de bevolking een grote deceptie ontstaan jegens de Haagse politiek: men verwachtte dat er een einde zou komen aan de lokale fraude- en vriendjespolitiekpraktijken. In plaats daarvan vond er geen verbetering plaats, maar kwamen er nu zelfs Haagse vriendjespolitiekpraktijken bij. Vormgegeven door eerst een van corruptie verdachte CDA rijksvertegenwoordiger Wilert Stolte aan te stellen en nu dus de ‘besmette’ Pvda-er Isabella. Het geloof in de politiek is hier op de Antillen gedaald tot onder het minimum. Werk aan de winkel dus voor de Haagse politiek! Alleen de PVV lijkt in de gaten te hebben wat er gaande is en stelt Kamervragen over Isabella.

Het Koninkrijk de Nederlanden in crisis. Een premier in hongerstaking. Politiek en kabinet: doe je huiswerk nu!

Geef een reactie

Laatste reacties (21)