6.221
95

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Mark zaait, Geert zal oogsten

Over één ding zijn wij Nederlanders het wel eens: de aso’s, dat zijn de anderen

Deze maandagochtend heeft de VVD tonnen en nog eens tonnen gestoken in een advertentiecampagne om Geert Wilders de loef af te steken. De landelijke dagbladen bevatten een brief van Mark, waarin hij een groot aantal personen om U heen, maar niet U zelf, in het verdachtenbankje plaatst. Hij heeft het niet tegen U. U bent OK. Dat komt omdat U tot de stille meerderheid behoort, bestaande uit mensen van goede wil. Helaas, er zijn ook anderen, die zich, volgens onze premier, “zo armzalig gedragen”.

Deze maandagochtend bleek uit onderzoek, dat artsen sommige patiënten maar medicijnen uit de restvoorraad gratis meegeven, omdat zij die vanwege het eigen risico met geen mogelijkheid zelf kunnen betalen. Het was niet deze armzaligheid die Mark Rutte aan de orde stelde. Nee! Het gaat om asociaal gedrag op straat, het dumpen van afval, het lastig vallen van conducteurs. En dan zonder enige overgang: “We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Die homo’s lastig vallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten.” “Doe normaal of ga weg”, roept onze premier dezulken toe, in het midden latende of hij daarmee ook Feyenoordhooligans bedoelt, dan wel autochtonen die hun vuilniszak naast de container plaatsen omdat zij hun toegangspasje vergeten zijn. Maar het is ook niet belangrijk wie híj precies bedoelt. Het gaat om het soort mensen dat U voor de geest komt als Mark Rutte het over wangedrag heeft, want over één ding zijn wij Nederlanders het wel eens: de aso’s, dat zijn de anderen. Vervolgens biedt Rutte zich tussen de regels aan als medestrijder om samen met U de oorlog aan de asociale ander te verklaren.

We moeten onze waarden actief verdedigen, schrijft de premier.

In Nederland is het namelijk normaal dat je elkaar de hand schudt en gelijk behandelt. Het is normaal dat je van hulpverleners afblijft. Dat je leraren respecteert en mensen niet sart met vlogjes. Het is normaal dat je werkt voor je geld en het beste uit je leven probeert te halen. Elkaar helpt als het even moeilijk gaat en een arm om iemand heen slaat in zware tijden. Het is normaal dat je je inzet en niet wegloopt voor problemen. Dat je fatsoenlijk naar elkaar luistert. In plaats van elkaar te overschreeuwen als je het ergens niet mee eens bent.

Zo die zit. Daar kan de buurman het mee doen, vooral als hij er een beetje mediterraan uitziet! Voor U gelden deze aanmaningen natuurlijk niet. U was al oké. U rijdt nooit harder dan tachtig waar dat niet mag. Mark Rutte hoopt dan ook dat U straks op 15 maart Uw vertrouwen aan hem geeft, en niet aan Geert Wilders. Als mensen van goede wil moeten wij om elkaar heen gaan staan, niet waar?

Ik ben bang dat het zo niet werkt. Mark Rutte bevestigt in zijn brief het totale pakket aan vooroordelen, dat de levensadem is van de PVV. Hij presenteert zich vervolgens als het redelijk alternatief voor Wilders. Op al die kostbare krantenpagina’s presenteert de VVD zich als een B-merk van de PVV. Dan kun je beter voor het A-merk gaan. De anderen deugen niet en die zal de stille meerderheid op 15 maart een poepie laten ruiken. Rutte zaait, Geert zal oogsten. Zonde van al dat geld. De voedselbank had er van die prachtige dingen mee kunnen doen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (95)