1.200
56

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

Prins Kernafval bezoekt Zeeland

Aanstaande woensdag 23 februari gaat CDA minister Verhagen een dagje lang kernenergie promoten in Zeeland

Verhagen, ook wel de Zwarte Prins Kernafval genoemd, gaat zich laten toejuichen door de werknemers van de huidige kerncentrale en maakt een toer langs steden en dorpen.


Hij doet hij dat in een treintje dat met energie uit zonnepanelen voortgestuwd wordt. Heel slim. Laat me raden wat zijn tekst zal zijn: “het CDA is erg voor duurzaamheid en zet volop in op zonne-energie maar dat zal niet snel genoeg voldoende energie brengen, daarom moeten we ook kerncentrales bouwen”. Wij hebben vast een nieuwe verkiezingsposter gemaakt, in elk geval vrolijker dan die saaie CDA-posters.

Het carnaval begint dit jaar pas op 6 maart maar het is natuurlijk slim als Prins Kernafval vast een beetje gaat verkennen. Als de verkiezingen van 2 maart nou niet helemaal lekker verlopen voor Verhagen kan hij misschien als nar aan de slag in de huidige kerncentrale? 

Geef een reactie

Laatste reacties (56)