5.280
133

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Prins Mark

Rutte in debat over de zorg: 'Kunnen kiezen voor een glas wijn bij het eten'

Rutte of Roemer, dat moest de strijd worden, hadden ze bij VVD en SP bedacht. Elsevier en Telegraaf haakten meteen in want Rutte of Roemer dat betekent ‘weg met de PvdA‘ en daar dromen ze op die redacties al een jaartje of honderd van.

De campagnestrategen kregen hun zin. Het werd ook Rutte of Roemer maar dan toch een tikkeltje anders dan gedacht. Het werd namelijk een wedstrijdje zelfbeschadiging tussen de twee. Beiden begingen vanaf het begin van hun campagne blunder op blunder. De een liegt te hard, de ander is te klungelig.

Het opvallende? Roemer wordt er in de peilingen meteen voor afgestraft, Rutte merkt er niets van. 

Hoe dat kan? Simpel. Niet omdat de een een grotere blunderaar is dan de ander maar vanwege de kiezers. SP-kiezers hebben alternatieven, de VVD-kiezers daarentegen zitten opgesloten. Al balen ze nog zo hard van Rutte, ze kunnen geen kant uit.

Ga maar na. Onder leiding van Buma gaat het CDA tot de kleine christelijke partijen behoren, dus die valt af. De PVV is ook al niet aantrekkelijk. Wilders heeft het meest rechtse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog eigenhandig om zeep geholpen. Daar zoek je je heil dan niet. Blijft over Pechtold. Die heeft D66 weliswaar een stuk naar rechts getrokken maar is tegelijkertijd vooral pro-Europa. Niet dat de VVD’ers tegen Europa zijn maar pro, dat is ook weer zo. Je mag dan een broertje dood hebben aan geheelonthouders, dat wil niet meteen zeggen dat je roept dat je pro-alcohol bent. Voor je het weet denken de mensen dat je alcoholist bent.

Geen keuze
Een VVD’er heeft dus maar twee opties: niet stemmen of Rutte stemmen. Noord-Korea light. Rutte is wellicht veel minder populair dan we denken. Leefbaar Rotterdammer Ronald Buyt voorspelde deze week op Joop een zeer lage opkomst. Ik vermoed dat hij wel eens gelijk kan hebben. Nergens in de Tweede Scherm peilingen zie je echt enthousiasme voor de concurrentieloze Rutte terug. Zijn Tefal-laagje werkt tegen hem. 

Hij is niet meer de frisse liberaal maar steeds meer een prinsje. Niemand zei er wat van maar bij het Knevel en Van den Brink debat noemde hij in de discussie over de zorg het voorbeeld van een oudere die in een verzorgingshuis zelf kan kiezen voor een glas wijn bij het eten. Serieus? Is dat zijn beeld van het zorgprobleem? Of je wijn kunt drinken? Ik dacht dat het ging over hoe vaak je per maand onder de douche mag en of je recht hebt op een schone luier. Maar Rutte komt met een glas wijn. 

Het verstrekt het beeld van een man die niet in de gewone wereld leeft. Een prins. Terwijl we een premier zoeken.

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (133)