11.212
117

woordvoerder Kafka

Jaap van Beek is medewerker en woordvoerder van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka. Sinds 2006 verricht hij onderzoek naar extreemrechtse organisaties, personen en gebeurtenissen in Nederland.

Pro Patria en Identitair Verzet: radicale voorhoede PVV

Een jaar na het statement van Wilders dat hij niets met extremisten te maken wil hebben verliest die opmerking steeds meer geloofwaardigheid

Op 21 mei 2013 bezocht Geert Wilders de Schilderswijk in Den Haag. “Om te laten zien dat dit Nederland is, waar onze wetten en normen gelden”. De actiegroep Pro Patria wilde op 10 augustus 2014 een protestmars door de Schilderswijk houden, om te laten zien dat dit “nog steeds Nederlands grondgebied is, waar Nederlandse wetten en regels gelden”. Wat voor groep is Pro Patria? En hoe verhoudt zij zich tot de PVV?

Zondag 10 augustus organiseerde Pro Patria een protestmars tegen radicale moslims door de Schilderswijk in Den Haag. Tijdens de mars bleek Pro Patria een gelegenheidsformatie te zijn, die voortkomt uit de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet. 
Identitair Verzet loves PVV
Het voornaamste Identitair Verzet lid, Paul Peters (links op de foto)is al ruim 18 jaar actief binnen de extreemrechtse wereld. Het grootste opzien heeft hij in 2001 gebaard met de vernieling van een Joodse begraafplaats. Twee jaar geleden was hij in Duitsland aanwezig op de neonazistische demonstratie. Deze informatie staat een nette uitstraling van Identitair Verzet in de weg.

Door een gelegenheidsnaam te gebruiken moet een ‘nette’ uitstraling worden gecreëerd. Dit heeft tot een veel grotere en diversere groep Pro Patria demonstranten geleid dan het besmette Identitair Verzet had kunnen mobiliseren. De truc om onder een andere naam te demonstreren wordt vaker toegepast door extreemrechtse actiegroepen. Omdat zij vaak wel tegen moslims en buitenlanders ageren bleef de gewenste verbreding echter vaak uit. Vanwege de toegenomen invloed van de PVV in het bepalen van het maatschappelijk debat is hierin een verandering gaande. Dit heeft geleid tot het welwillender tegemoet treden van extreemrechtse initiatieven als Pro Patria. De laatste jaren hebben de PVV en Identitair Verzet zich vaak geprofileerd op dezelfde onderwerpen. Hierbij functioneert Identitair Verzet als de radicale actiegroep van de PVV. Ze pikken PVV-onderwerpen op en voeren vervolgens radicale en provocerende acties. Achteraf stelt de PVV Kamervragen en maakt zich druk in de Haagse raad om hun acties te dekken. Enkele voorbeelden.

Na het schandaal met de examenfraude op de Islamitische school Ibn Ghaldoun zette de PVV hun al oude wens tot sluiting van deze school publicitair kracht bij. Identitair Verzet voegt vervolgens de daad bij het woord door in juni 2013 kettingsloten om de hekken van deze school te hangen. Identitair Verzet licht de actie toe: ”Met deze actie voeren wij de taak van de gemeente en de overheid uit: deze school moet achter slot en grendel”.

Op 28 maart 2014 worden bij een schietpartij tijdens een overval op een juwelier in Deurne twee daders gedood. Een derde betrokkene ontkomt, maar diens identiteit zou wel bekend zijn bij leden van de Marokkaanse gemeenschap in Eindhovense wijk Gestel. Reden voor de PVV om Kamervragen te stellen. En reden voor Identitair Verzet om net weer een stapje verder te gaan.  Met een groep van 125 sympathisanten willen zij Marokkanen huis aan huis gaan aanspreken om “de ‘derde dader’ van de overval in Deurne aan te geven”. Een dag voor de actie annuleert Identitair Verzet de actie, naar eigen zeggen op verzoek van de juwelier.

Op 10 augustus 2014 kan Pro Patria haar protestmars door de Schilderswijk niet afmaken. Een dag later, op het moment dat al publiekelijk bekend is dat dit een extreemrechtse actiegroep betreft, neemt Wilders het via Kamervragen voor hen op.  Als Pro Patria besluit op 20 september een zelfde mars te gaan houden laat Wilders weten het “tijd te vinden voor een opstand”. Hij roept iedereen op zich aan te sluiten bij de volgende mars van Pro Patria. Dat deze gelegenheidsformatie bestaat uit extreemrechtse actievoerders deert hem blijkbaar niets. Drie dagen later, tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad herhaalt Léon de Jong namens de PVV de oproep tot aansluiting.

PVV loves Identitair Verzet?
In september 2013 is Identitair verzet met anderen aanwezig op een grote PVV-manifestatie in Den Haag. Wilders vertelt na afloop in de Tweede Kamer niets van extreemrechtse deelname aan zijn manifestatie  te willen weten. Inmiddels is het voor eenieder meer dan duidelijk wat voor organisatie Pro Patria is, maar roepen Wilders en de PVV desondanks bewust op voor de protestmars van deze extreemrechtse actievoerders. De mars is inmiddels door de burgemeester van Den Haag verboden. Pro Patria heeft aangekondigd dit verbod bij de bestuursrechter aan te vechten.

Als de PVV haar steun niet intrekt gaat zij op 20 september mogelijk voor het eerst echt een samenwerking aan met extreemrechtse actievoerders en neonazi’s. Een jaar na het statement van Wilders dat hij niets met extremisten te maken wil hebben verliest die opmerking steeds meer geloofwaardigheid. In een interview met HP/De Tijd in 2004 zei Wilders “Ik zit hier juist om te voorkomen dat er rassenrellen uitbreken. Maar ik wil er dus wel iets aan toevoegen. Mocht het ooit tot rellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan. Met die rellen schudt de samenleving de politiek wakker en dwingt haar alsnog daadkrachtig in te grijpen, voordat het echt te laat is en er misschien een revolte uitbreekt.”. Misschien lijken Identitair Verzet en de PVV wel meer op elkaar dan we hadden gedacht.

Klik hier voor een uitgebreidere versie van dit artikel

Geef een reactie

Laatste reacties (117)