4.658
169

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Pro-pieters gooiden opnieuw hun eigen glazen in

Ze hebben Zwarte Piet in een dodelijke nekklem genomen door hem zo te politiseren

Ik zou zo graag een woedend stuk schrijven over gewelddadige anti-Piet-activisten. Om te laten zien dat ik iedereen op gelijke voet behandel en elk geweld afwijs. Dat ik niet met twee maten meet. Verleden week leek zich een gelegenheid aan te dienen toen de sloten van een of ander sinterklaaspaleis in Dordrecht dichtgelijmd bleken. Maar dat was meer een flauwe en smakeloze grap. Toen deed zich in de Rotterdamse wijk Spangen een geschikter incident voor. Er was daar een circustent beschadigd, schreef het AD, omdat de sint daarin met zwarte Pieten optrad. De tent was daarop afgebroken en verwijderd. De politie deed niets. Joure maar dan omgekeerd. Heet van de naald schreef ik mijn opiniestuk om dezelfde dag nog te merken dat het allemaal heel anders lag. Het AD zette alles na een paar uur al recht en de beste toets die ik nu in kon drukken was delete.

pro-pieters
Sinterklaas en Zwarte Piet volgens Schenkman

Nu blijken tien zwarte pieten een Utrechtse school te zijn binnengedrongen waar zij een paar jaar terug al in de ban zijn gedaan. Het zal allemaal wel weer als een leuke grap worden afgedaan maar het was een daad van pure agressie en een poging van buitenstaanders om het beleid van die school te doorkruisen. Het is het goed recht van het bestuur om afstand te nemen van Zwarte Piet net zoals andere scholen de kindervriend in zijn meest traditionele vorm mogen ontvangen als dat hun beslissing is.

De pro-Pieters gooiden opnieuw hun eigen glazen in. Ze hebben Zwarte Piet in een dodelijke nekklem genomen door hem zo te politiseren. Zo wordt hij echt symbool van het blanke baasschap in Nederland dat steeds openlijker wordt gepredikt.

Dit is tragisch. Zo gaat een eeuwenoude traditie te gronde die puur Europees is en overal op ons continent wordt gevonden: de tot Sint Nicolaas gekerstende oppergod Wodan met zijn vruchtbaarheidsgodjes die hier in ons land zijn gestileerd tot Zwarte Pieten. De negentiende eeuwse schoolmeester Schenkman, schepper van het eerste sinterklaasboek, dacht ongetwijfeld aan Moorse prinsen en ridders toen hij de held van zijn verhaal voorzag van een schildknaap die net als zijn bisschoppelijke baas fier te paard over de daken reed. Aan slaven of slavernij kan Schenkman niet gedacht hebben. Slaven werden in zijn tijd heel anders afgebeeld dan Zwarte Piet. Er wordt wel gezegd dat hij zich heeft laten inspireren door zwarte pages op schilderen uit de zeventiende en de achttiende eeuw maar dat is pure speculatie.

Schenkman zal het kopen en verkopen van mensen ongetwijfeld hebben verafschuwd zoals alle nette mensen in zijn tijd deden, zeker als zij zoals hij lid waren van de Vereniging tot Nut van ´t Algemeen.
Maar nu wordt de Zwarte Piet van het volk ontvoerd en misbruikt door schimmige types die zich laten verblinden door een kwaadaardig nationalisme waarvan je zou hopen dat het voorgoed gediscrediteerd en uitgestorven was.

En de anti-Pieters bepalen zich ondertussen tot vreedzaam protest, tot het scanderen van leuzen, tot het schrijven van blogs en betogen. Ze hebben het ongelijk aan hun zijde maar ook het fatsoen en de democratische gezindheid.
Ik heb werkelijk niks op ze aan te merken hoezeer ik ook mijn best doe.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (169)