Laatste update 22 juli 2016, 12:29
7.037
74

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Proost Hero!

Over de andere kant van de breuk

Hero Brinkman stapt op. Dat lijkt op het eerste gezicht een klap voor Wilders maar als je de gedachte even laat bezinken kan het totaal anders uitpakken.

Wilders kan zich nu op tamelijk elegante wijze als gedoogpartner terugtrekken. Dat was tot nu toe het probleem: als hij breekt zou de kans klein zijn dat iemand nog opnieuw een coalitie met hem wil aangaan. Nu kan hij zeggen dat het niet zijn schuld is. Gevalletje overmacht. En hoeft hij geen verantwoordelijkheid meer te dragen voor de draconische bezuinigingen. Dat is wel zo handig bij de volgende verkiezingen. Of die nou deze lente komen of – wanneer Rutte in deze crisistijd andere coalitiepartners weet te vinden en doorstart – pas veel later. Het grote obstakel van de HRA lijkt inmiddels uit de weg geruimd te kunnen worden.

Misschien kijk ik teveel naar Borgen, die meeslepende Deense tv-serie waarin politiek wordt neergezet als een aaneenschakeling van dramatische gebeurtenissen en geniale zetten. Maar een ontwikkeling als deze zou zo in de serie geschreven kunnen worden. Met als cliffhanger Brinkman en Wilders die in een achterkamertje toasten terwijl op een persconferentie een zwetende premier naar gevatte antwoorden zoekt.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)