676
0

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Propagandaoorlog in de nieuwe Hunger Games

Kent Mockingjay dezelfde vaart als de eerste Hunger Games?

In 2012 werd bewezen dat het mogelijk is om een blockbuster voor een tienerpubliek te maken die complexe onderwerpen behandelt. The Hunger Games ging over kinderen die tot geweld worden aangezet, op een indringende manier en niet eens zo gek ver van de werkelijkheid aflag. Opvolger Catching Fire was in vergelijking een nogal onevenwichtig scharnierstuk. Hoe vergaat het deel drie?

Mockingjay gaat meteen verder waar Catching Fire ophield. Katniss Everdeen is beland bij een verzetsbeweging die een revolutie wil ontketenen tegen de gehate dictatuur. Het is aan Katniss als populaire winnares van de hongerspelen om in propaganda de rol van heldin op zich te nemen, een taak die haar van nature niet ligt. Om de zaken nog lastiger te maken is haar geliefde Peeta nog steeds in handen van de vijanden, die hem inzetten als tegenwicht.

Er is aardig wat goeds te zeggen over Mockingjay. In de eerste plaats gaat de film op een interessante manier over thema’s die zijn toe te passen op wat we dagelijks in het nieuws zien. Het gaat over revolutie, oorlog, de kracht van propaganda en over hoe Katniss als klein persoon tussen alle grote machten probeert vast te houden aan haar individualisme.

Het legertje aan topacteurs dat is opgetrommeld levert prima werk. Vrijwel iedereen krijgt een moment om indruk te maken, wat een knappe prestatie is met de overvloed aan personages. In het midden staat Jennifer Lawrence, die weer laat zien dat ze een fantastische, charismatische actrice is, die aandacht weet vast te houden door alleen maar naar dingen te kijken. Dat is nodig, want haar personage krijgt bar weinig te doen.

In navolging van Harry Potter en Twilight is de verfilming het laatste boek uit The Hunger Games-reeks opgedeeld over twee films. Dit is een grote vergissing. Mockingjay voelt als een halve film uitgesmeerd over een hele. Structurele eenheid ontbreekt en er zit weinig vaart in de ontwikkelingen. Dat wil niet zeggen dat er geen individuele scènes zijn die spannend zijn of dat de film niet goed uit ziet.

De beste films die onderdeel zijn van een serie moeten ook kunnen werken als losse films. Dat is zeker niet het geval bij Mockingjay. Het is echt een hoofdstuk uit een groter geheel, dat overigens wel blijft boeien. Ik ben benieuwd naar het laatste deel, hoewel ik twijfel of het intense niveau van de eerste film ooit zal terugkeren.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film.
Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (0)