432
1

schrijfster/journalist

Annemarie Haverkamp is 42 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in twee boeken. Haar eerste non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij verscheen 19 oktober 2010 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het taboedoorbrekende boek genereerde veel media-aandacht. Annemarie studeerde culturele antropologie, werkte als redacteur, redactiechef en columnist bij De Gelderlander, was chef van het Arnhem/Nijmegen-magazine Luxity en is nu hoofdredacteur van universiteitsblad Vox.

Protestslaap

Stel je voor, een Malieveld vol snurkende actievoerders.

Job – zestien – is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt.

Job (16) ligt op het sofa-eiland, zijn hangplek in het hart van onze woonkamer. Een zelfgemaakte hocker (met speelgoed onderin) staat in de oksel van de hoekbank, waardoor een loungehoek van formaat ontstaat.

Goed, daar ligt die lange slungel dus. Zwijgend op zijn zij, met zijn rug demonstratief naar alle boekjes en knuffels gedraaid.

Aha, weten wij huisgenoten dan, Job is boos.

“Waarom ben je boos”, vraagt zijn vader.

“Omdat papa niet voorlezen.”

Correct, Rob had gezegd dat hij even niet meer ging voorlezen. Job moest zich na twee verhaaltjes zelf vermaken met een plaatjesboek. Niet dus.

Het resultaat is dit humeurige protest. Job is geenszins bereid zich te verlagen tot het bekijken van zijn eigen lectuur.

Na een paar minuten klinkt zacht gesnurk vanaf de bank: Job heeft zichzelf in slaap gemokt.

Het is een jaloersmakend talent dat hij als kleine jongen al demonstreerde. Wilde ons kind niet eten, dan deed hij op een gegeven moment zijn ogen dicht en schakelde zichzelf gewoon uit. Daar zit je dan als moeder met een lepel dampende spinazie tegenover hem. Ik zette hem ook eens voor straf in zijn rolstoel op de gang. Meneer merkte het niet eens toen ik hem na een tijdje weer kwam ophalen; hij sliep.

Ik ken geen vrediger verzet dan Jobs protestslaap. Soms wou ik dat ik het zelf durfde toe te passen. Conflict op het werk? Ogen dicht en even achter het bureau een uiltje knappen. Dromen van glooiende heuvels en huppelende konijntjes. Na het slaapje herinnert niemand zich de reden van de woede.

Nu we toch bezig zijn. Stel je voor, een Malieveld vol snurkende actievoerders. Protestvlaggen en spandoeken gebruiken ze als dekentje. Na afloop gaat iedereen uitgerust naar huis. Slechts één vraag rest: waarom waren we eigenlijk boos?


Laatste publicatie van Annemarie Haverkamp

  • Ik heb geleefd

    Wat de dood je kan leren over het leven

    maart 2021


Geef een reactie

Laatste reactie