1.296
0

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Puberen tot je 40 bent

Aanmodderfakker: de stem van een jonge generatie

Ongelofelijk dat Aanmodderfakker, winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Film, werd ontwikkeld als Telefilm. Meestal zijn dit snel gemaakte, goedkoop ogende producties, die niets te zoeken hebben in de bioscoop, maar dit was blijkbaar zo’n geval waarbij alles perfect op z’n plek viel – de acteurs, het camerawerk, de production design en vooral het fantastische scenario van Anne Barnhoorn en de trefzekere regie van Michiel ten Horn – waardoor de film vleugels kreeg.


Wat een genot om eindelijk weer eens een Nederlandse film met ballen te zien voor een breed publiek. Aanmodderfakker gaat niet voor de kijker door de knieën of probeert zichzelf in een voorgeschreven vorm te wringen. De film hanteert stoutmoedig zijn eigenzinnige visuele stijl, vertelt het verhaal door beeld en tekst op een speelse manier te combineren, is heel erg grappig en heeft tegelijkertijd een voelbare, onderliggende pijn.

Subversief
Het verhaal gaat over de 32-jarige Thijs, het type eeuwige student die niet weet wat hij wil met zijn leven. Terwijl om hem heen iedereen serieus wordt en gezinnetjes sticht, laat hij zich door zijn moeder verstikken, lummelt hij aan bij een suffe baan en laat hij de belastingaangiften in de la ophopen. Dan ontmoet hij de zestienjarige Lisa, die nu al precies weet wat ze wil met haar leven en hem op onverklaarbare reden leuk blijkt te vinden. Wat volgt is een romantische komedie die lief is en door het leeftijdsverschil tegelijkertijd ook een tikje subversief, en daarom juist ook zo leuk.

Hoewel het een wat lamgeslagen moderne kreet is, mag Aanmodderfakker zich met recht de stem van een jonge generatie noemen. De film toont angsten, verwarring, ambitie, kneuterigheid, eenzaamheid en zwaktes van kinderen van de verwende hogere middenklasse met precies de juiste mate van sarcasme en compassie. Zowel de lamlendige man als de bedillerige vrouw wordt met dezelfde verve bespot.

Tegelijkertijd zal de film voor veel kijkers een stuk herkenbaarder zijn dan ze misschien willen toegeven. En uiteindelijk word je ontwapend en ga je heel veel van Thijs en Lisa houden.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film. Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (0)