Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Puur plantaardig

  •  
05-03-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het is ongelofelijk, maar er zijn zelfs in Rotterdam (wereldstad, toch?) nog steeds restaurants die maar één 'vegetarisch' gerecht (lees: met ei van mishandelde kip of met kaas met dierlijk stremsel) op de kaart hebben
Waar vroeger zelfs vegetarische kookboekenschrijvers het nog presteerden om een boek vol suffe salades uit te brengen, lijkt vegetarisch en zelfs plantaardig nu trendy te worden. Misschien dat er daarom steeds leukere kookboeken verschijnen, omdat nu ook de foodies zich op vega(n) storten.
In het dagelijks leven is plantaardig eten nog niet erg geaccepteerd. Vegetarisch in een restaurant is nog steeds vooral met ei of kaas, het liefst heel veel ei of kaas. Desserts zonder zuivel kun je met een vergrootglas zoeken op de kaart. Mensen kijken me ook nog steeds een beetje glazig aan als ik zeg dat ik liefst plantaardig eet. (Ik zeg hier liefst, omdat ik zo mijn momenten van zwakte heb. Lijdzaam toekijken hoe iemand mijn favoriete citroentaart zit te eten is pijnlijk.)
Ik hoop dan ook dat de toegenomen aandacht voor vega en plantaardig zullen leiden tot meer plantaardige recepten op de kaart in restaurants. Als ik zelf niet degene ben die de gelegenheid kan kiezen, is het af en toe best lastig om iets eetbaars te vinden. Het is ongelofelijk, maar er zijn zelfs in Rotterdam (wereldstad, toch?) nog steeds restaurants die maar één ‘vegetarisch’ gerecht (lees: met ei van mishandelde kip of met kaas met dierlijk stremsel) op de kaart hebben en niet de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld de kaas van hun cliché vegalasagne af te laten, omdat die waarschijnlijk al dagen in de vriezer staat te wachten op de eenzame vega die door een ander mee naar binnen gesleept is. Als ik zelf mag kiezen waar ik eet, is het niet zo’n probleem. Ik weet ondertussen de adressen wel waar ik terecht kan.
Thuis is plantaardig koken al helemaal geen probleem meer. Toen ik vegetarisch ging eten moest ik echt opnieuw leren koken. Ook zuivel en eieren weglaten is dan een kleinere stap, al was het natuurlijk wel even wennen. In het begin mis je dingen, maar hoe langer je ze niet eet en hoe meer alternatieven je ontdekt, hoe minder dat wordt. De kunst van plantaardig koken is niet anders dan van koken met dierlijke producten, alleen word je er misschien wat sneller toe gedwongen: je moet wat creatiever worden met ingrediënten en leren dat een gerecht ontstaat door de combinatie van verschillende smaken.
Om het plantaardige repertoire uit te breiden is Puur Plantaardig, van Antoinette Hertsenberg en Jacinta Bokma, een erg leuk kookboek. De recepten zijn niet moeilijk klaar te maken en kunnen bijna allemaal klaargemaakt worden met spullen uit de supermarkt. Dat is wel fijn als je in een buurt woont waar geen vraag is naar biologisch of vega(n), zodat je niet speciaal een eind om hoeft te reizen voor dingen als seitan of tempeh. Het boek biedt een goede mix van verschillende gangen en zowel zwaardere als lichtere gerechten. Ik heb nu een aantal recepten geprobeerd en ze zijn allemaal meteen goed gelukt en lekker. Daarnaast is het voor veel mensen een voordeel dat dit boek in het Nederlands is.
Gisteren maakte ik de tandoori tofoeballetjes in kokoscurrysaus met pilafrijst en broccoli uit Puur Plantaardig:

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.