737
40

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

PvdA en VVD hebben een maand

Als ze lang moeten onderhandelen, kan daar nooit een stabiel kabinet van komen

Maandagavond verschenen twee wijsneuzen in Nieuwsuur, die respectievelijk bestuurslid bleken te zijn van de Jonge Socialisten en de Jongeren Organisatie voor Vrijheid en Democratie (VVD). Beiden verklaarden te geloven in paars. De blauwe wijsneus hoopte op een kabinet zo rond december en de rode dacht dat de boel begin 2013 wel in orde zou zijn als het allemaal lukte.

Mijn voorspelling luidt: dan hebben we in de zomer van 2014 nieuwe verkiezingen. Als de partijen drie of vier maanden onderhandelen om dan eindelijk zuchtend en steunend en kapotvergaderd met een uitgewerkt programma akkoord te gaan, dan kan daar nooit een stabiel kabinet van komen.

Er is dan in al die achterkamertjes zoveel kwaad bloed gezet, dat de lol er eigenlijk af is. Natuurlijk kun je het met een aan alle kanten dichtgemetseld akkoord en een dociele meerderheid in de Tweede Kamer lang volhouden, maar dan moet er geen buitengebeuren komen waarover geen afspraken zijn gemaakt. In deze crisistijd vol onzekerheden kunnen wij heel wat buitengebeurens verwachten.

De coalitie tussen PvdA en VVD heeft alleen maar levenskracht als zij in maximaal een maand tot een regering leidt, die door de koningin kan worden beëdigd. Dat is ook best mogelijk als er maar genoeg goede wil is en de partijleiders elkaars grote pijnpunten weten te vermijden.

Wat Nederland nu nodig heeft is een schetsmatig plan om aan de crisis te ontkomen en een regering die snel de hand aan de ploeg kan slaan. Anders komt het vertrouwen niet terug.

Partijen die zo’n schets niet in een maand of wat op papier krijgen, kunnen beter niet met elkaar gaan regeren.


Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, De Vaderlandse Geschiedenis Van De Prehistorie Tot Nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (40)