3.373
228

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

PvdA’ers komen graag bij de mensen thuis, om ze te controleren

Belt de melkboer? Nee, het is het interventieteam!

Vooral op plaatselijk niveau willen PvdA’ers zich graag als stevige bestuurders manifesteren. Zij zijn geen softies. Integendeel, zij zijn streng maar rechtvaardig. Daarom kent het rode Rotterdam nu een leger van speciale stadswachten die de burger onverbiddellijk bekeuren als deze door het rode licht loopt, een wijntje drinkt op een parkbank of zijn hond los laat lopen waar niet expliciet staat aangegegeven dat het mag.

Maar je hebt altijd baas boven baas. De Almelose PvdA-wethoudster J.M.M. Kuik-Verweg (treffende meisjesnaam zoals het vervolg zal leren), deze PvdA-wethoudster heeft alle bewoners van de wijk De Riet een brief  geschreven. Daarin kondigt zij de argeloze burgers het bezoek aan van een interventieteam.

Zulke teams bestaan uit drie personen die aangeleverd worden door het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de politie, de gemeente en de belastingen. Zij komen controleren en problemen signaleren, zo meldt de daadkrachtige bestuursmevrouw, want in De Riet – in de jaren twintig en dertig gebouwd om het zwoegend textielproletariaat behoorlijke huisvesting te bezorgen – is veel mis.

Mevrouw Kuik-Verweg heeft het over financiën, opvoedproblemen en het ten onrechte ontvangen van uitkeringen. Niet iedereen krijgt bezoek, voegt zij er nog aan toe. De teams komen bljkbaar alleen achter de deur kijken als men onraad vermoedt.

Inmiddels neemt de woede in De Riet toe. Er worden al geprinte affiches voor de ramen gehangen met “Interventieteams niet welkom”. De wethoudster begrijpt er niets van. Tegen dagblad Tubantia zei ze:

Het is vooral een zorgplicht. Om mensen te kunnen helpen moet je achter de voordeur komen. En als mensen geen hulp nodig hebben, hebben ze vast wel suggesties wie we wel kunnen helpen.”

Ze doet tussen de bedrijven door dus nog een oproep tot kwaadspreken over de buren ook. Het zal moeilijk zijn om haar uit te leggen dat mensen zich bedreigd voelen als er interventieteams door de wijk zwermen om ongevraagd te helpen. Gelukkig hebben we Winston Churchill nog, die heel basale dingen heel kort en heel duidelijk voor het voetlicht kon zeggen. Hij zei eens: “Democracy means that if the doorbell rings in the early hours, it is likely to be the milkman”. “Democratie betekent dat als ‘s-ochtends vroeg de deurbel gaat, het de melkboer wel zal zijn”.

Misschien ook iets voor de bewoners van De Riet om op het raam te plakken. Ter toelichting bij dat “interventieteams niet welkom”.

Naschrift: Hoe wordt Almelo bestuurd? Alleen ZZP-ers die een bedrijfsaanduiding  van maximaal 33 bij 33  centimeter op hun deur hebben, kunnen ontkomen aan de reclamebelasting die wordt geheven om de toeloop naar de winkelstraten te bevorderen. Heeft iemand op het stadhuis verzonnen. Zegt genoeg.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (228)