2.065
73

Emeritus hoogleraar economie

Van 1951 tot 1956 studeerde Heertje economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij studeerde cum laude af. Hij was van 1964 tot 1999 hoogleraar staathuishoudkunde aan de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam; vanaf 1997 tot 2006 was hij daar (eveneens) bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de economische wetenschap. Op 3 mei 2006 nam hij afscheid van de Universiteit van Amsterdam waar hij ruim veertig jaar lang had gedoceerd. In 1962 kreeg Heertje bekendheid door zijn boek De kern van de economie. Honderdduizenden zijn ervan verkocht en nog steeds staan nieuwe drukken van dit boek bij sommige scholen op de boekenlijst. Hij heeft vele jaren economie gegeven aan diverse middelbare scholen. Heertje is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

PvdA-oproep om Wilders uit te sluiten onverstandig

Bij voorbaat uitsluiten van PVV even onverstandig en misplaatst als het voeren van een strafproces tegen Wilders

Frans Timmermans is een van de beste bewindslieden in het vierde Kabinet-Balkenende geweest. Zijn oproep de partij van Wilders bij voorbaat politiek te boycotten is opmerkelijk. Kiezers die op de PVV stemmen, wordt zodoende het stempel opgedrukt niet zuiver op de graat te zijn.

Het plaatsen van Wilders in de hoek van extreem rechts door pseudo-wetenschappers en het misplaatste vergelijken van Wilders met kopstukken uit het nazi-verleden is aan deze hysterie niet vreemd. Maar is het verstandig aan de oproep van enkele kopstukken van de PvdA gevolg te geven? Ik denk het niet.

Ten eerste, stemmen straks mensen op Wilders op gronden die niets te maken hebben met de discussie over de integratie van nieuwe Nederlanders in ons land, maar alles met het onaangepast laten van de machtspositie van de managers in onderwijs, zorg en woningcorporaties. Op de werkvloer van de samenleving is daardoor grote onvrede ontstaan.

Ten tweede brengt het eerbiedigen van de spelregels van onze democratische rechtsorde met zich, rustig af te wachten in welke mate de mensen op de partij van Wilders stemmen. Als hij veel stemmen krijgt valt aan een inhoudelijke discussie met hem niet te ontkomen en dan blijkt dat zich met verscheidene politieke partijen onoverbrugbare tegenstellingen aftekenen.

Het bij voorbaat uitsluiten van een deel van het electoraat werkt ongetwijfeld averechts op de omvang ervan. Het is even onverstandig en misplaatst als het voeren van een strafproces tegen Wilders. Van rechters verwacht men echter geen politiek inzicht, van politici wel. Naar nu blijkt ten onrechte.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)