2.070
112

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

PvdA toont zich laffe regentenpartij in Fyra-kwestie

Door een enquête tegen te houden, houdt PvdA de hand boven het hoofd van alles en iedereen die betrokken was bij deze kostbare tragikomedie 

Nog geen halve dag hing de dreiging van een parlementaire enquête naar het Fyra-schandaal boven de kamer, of de PvdA liet al weten daar niet aan mee te doen. Het een-tweetje met de VVD was snel gevormd. Tegelijkertijd klonk hier en daar uit Haagse ramen het applaus om de bevordering van Jeroen Dijsselbloem tot de heerlijkheid van het Euro-voorzitterschap.

Je kunt een hoop draaien, framen en verzinnen, maar dit resultaat stond de talloze kiezers niet voor ogen toen zij op 12 september de PvdA en Diederik Samsom toch maar een kans gaven. Zij wisten dat de partij hen door moeilijke tijden zou moeten loodsen. Zij begrepen dat aan ieder offers zouden worden gevraagd om de puinhoop op te ruimen die de graaiers in de financiële en de verzelfstandigde sectoren hadden achtergelaten. Tegelijk echter mochten zij juist van de PvdA structurele maatregelen verwachten om deze gezwellen in het lichaam van de maatschappij onschadelijk te maken: een soort sociaaleconomische chemotherapie met operaties waar dat nodig was.

De resultaten liggen inmiddels op tafel: men frommelt een beetje met de balkenendenorm om het electoraat zoet te houden. De volkse voorzitter heeft niet door dat zijn gore truien juist een belédiging zijn voor de gewone mensen, die zich wel voor de gelegenheid kleden en – voor zover werkloos – door hun cliëntbehandelaar worden afgeblaft als zij volgens hem door kleding hun baankans verkleinen.. Hij liet het daarbij niet maar uitte ook nog eens de loze kreet: “Nivelleren is een feest”.  Tegelijk werd de verzorgingsstaat is voor grote groepen in de samenleving – met name maatschappelijke starters – zo ongeveer  afgeschaft.

De minister van financiën accepteert een bijbaan die hem de handen bindt maar wel prestigieus is in de ogen van de dames en heren die in auto met chauffeur naar het werk gaan. In de Thuiszorg regent het ontslagen en in Rotterdam wil wethouder Florijn bijstandsgerechtigden zogenaamd een tegenprestatie laten bieden door hen in te zetten voor ouderenzorg.

Nu dan houdt de PvdA de hand boven het hoofd van alles en iedereen die betrokken was bij de kostbare tragikomedie van de Fyra. Denk erom: dat is een láng toneelstuk. Het is een Elcerlyc van bestuurlijke en zakelijke incompetentie. Het hele project – zowel het spoor zelf als wat er op zou moeten rijden – is al bijna twintig jaar een carnaval van kostenoverschrijdingen: een voorbeeld van het Nederland dat wij niet nodig hebben als we “sterker” uit de crisis willen komen.

De PvdA houdt een enquête tegen en sluit zich aan bij het argument dat de reizigers daar nú niets aan hebben. Dat haalt je de koekoek. De Beneluxtrein binnen een week uit de mottenballen en anders gooit aandeelhoudertje Staat de hele NS-leiding op straat en die van ProRail ook als die onvoldoende meewerkt. Daar hebben de reizigers wat aan.

De bevolking van héél Néderland heeft er wat aan als uitputtend wordt uitgezocht wat er mis ging en wie daarvoor verantwoordelijk waren. Alleen op zulke wetenschap kunnen maatregelen worden gebaseerd om het spoor aan te passen bij de eisen van de eenentwintigste eeuw.

De PvdA houdt dat liever onder tafel. Ze houdt met een laffe smoes onderzoek naar de feiten tegen. Dat is symptomatisch – vrees ik – voor haar bestuursstijl. Dat wegkijken bij het spoor is geen incident. Het zit in de genen: de PvdA toont zich een laffe regentenpartij.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (112)