974
74

Tweede Kamerlid PvdA

Tjeerd van Dekken was van 1994 tot 1998 voorzitter van de Jonge Socialisten. Hij is in 2010 in de Tweede Kamer verkozen.

PvdA wil einde aan megastallen

De manier waarop wij met dieren omgaan in Nederland is niet normaal

De PvdA wil geen megastallen meer. Het dierenleed dat deze kwalijke vorm van veehouderij veroorzaakt is onacceptabel. Met een einde aan de megastallen kiest de PvdA voor een innovatieve, duurzame veehouderij in Nederland.

Het is overduidelijk dat megastallen leiden tot onaanvaardbaar dierenleed, dat ze grote gevolgen hebben voor de volksgezondheid en een zware aantasting zijn voor het landschap. Megastallen passen niet in een beschaafd land als Nederland.

Het dierenleed dat de runderen, varkens en kippen in megastallen moeten doormaken is enorm. Zo worden varkens weggestopt in benauwde, smalle stallen zonder enige vorm van beweging. Puur en alleen voor vleesproductie. Nederland herbergt maar liefst 16 miljoen varkens. Bijna net zoveel als er inwoners zijn van Nederland. Maar je ziet zelden een varken. Dat geeft je een idee van op wat voor kleine ruimte die arme dieren opeengestapeld worden.

Ook maakt de PvdA zich grote zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. Zogenoemde Plofkippen uit vleeskuikenstallen zijn grotendeels besmet met de gevaarlijke ESBL-bacterie. Hierdoor vormen de dieren een levensgroot gevaar voor de voedselveiligheid en volksgezondheid. Daarnaast zijn er varkens die besmet zijn met een andere gevaarlijke bacterie, verstopt in mest, die levensbedreigend is voor andere diersoorten. Ook is er soms sprake van dioxine in varkensvlees en op mensen overdraagbare ziektes als de vogelgriep.

De manier waarop wij met dieren omgaan in Nederland is niet normaal. Blijkbaar is er niks geleerd van de MKZ-crises, varkenspest en de Q-koorts en gaan we op de oude voet verder. Onbegrijpelijk. Het kabinet en de PVV kunnen het niet ontkennen: de megastal is schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.

De PvdA wil dat bestaande megastallen zich zo spoedig mogelijk aanpassen aan nieuwe, strengere normen voor dierenwelzijn, volksgezondheid en milieu, zodat er sprake is van duurzame veehouderij. Dat moet volgens een puntensysteem, zoals er nu al nummers op eieren worden gedrukt. In het geval van vlees worden sterren gebruikt, waarbij drie sterren worden toegekend aan biologisch gehouden dieren. Minder sterren duidt dan op een minder goede behandeling. Zo weet je of het vlees dat je koopt afkomstig is van boeren die hun dieren goed behandelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)