2.151
21

Historicus, schrijver en columnist NRC

Zihni Özdil (1981) is historicus, schrijver en columnist voor NRC Handelsblad. Hij is in kranten en op televisie een veelgevraagd commentator op politieke, economische en culturele ontwikkelingen. Zijn standpunten zijn door de media omschreven als ‘onorthodox’ en ‘hard, maar gedocumenteerd'. Zijn boek Nederland mijn Vaderland (Uitgeverij De Bezige Bij) verscheen in oktober 2015.

PVV en VVD moeten de Vluchtkerk steunen

Waarom zijn mensen welkom als ze gedood dreigen te worden vanwege hun mening, maar absoluut niet als ze dood dreigen te gaan van de honger?

Het valt me altijd op dat vooral rechtse rakkers die hartstochtelijk ‘de vrije markt’ scanderen om het uithollen van de verzorgingsstaat te bepleiten het meest gekant tegen asielzoekers zijn. Deze rechterhoek der selectieve verontwaardiging omarmt de ‘vrije markt’ als het gaat om bijstandsmoeders en kunst- en cultuursubsidies maar is fel tegen immigratie, althans ‘illegale’ immigratie.

Voorts zijn deze rechtse rakkers gebrand op het uitbreiden en strafbaar maken van illegaliteit. Ze willen de macht van de staat vergroten om de toestroom van asielzoekers zoveel mogelijk te beperken. Een minimale overheid en een vrije markt zijn kennelijk het hoogste goed, behalve als het om vrij verkeer van mensen gaat.

Bovendien willen ze ook nog eens de staat extra bevoegdheden geven om onderscheid te maken tussen ‘gewenste’  en ‘ongewenste’  vluchtelingen. Zo lezen we bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie:

Als we ruimte willen geven aan echte vluchtelingen moeten we de instroom van economische kansarme migranten beperken.

De Partij voor de Vrijheid wil het aantal asielzoekers beperken tot 1000 per jaar en medische hulp voor deze groep beperken tot ‘alleen acute hulp’.

Deze partijen en hun aanhangers slaan zich altijd op de borst met de termen ‘liberaal’ en ‘vrijheid’. Hun adagium is dat de staat zo beperkt mogelijk moet blijven opdat de markt zijn werk kan doen. Maar als het gaat om migratie zijn ze dus virulente voorstanders van een grote staat die de touwtjes in handen heeft en de vrije markt zoveel mogelijk beperkt.

Een groot deel van de linkerhoek der selectieve verontwaardiging is het tevens eens met de rechterhoek dat alleen politieke vluchtelingen welkom zijn. Zo vindt de Partij van de Arbeid:

Echte vluchtelingen moeten in Nederland op bescherming kunnen rekenen. Als je echt in je eigen land vervolgd dreigt te worden, kun je hier een nieuw leven opbouwen.

Ik vraag me werkelijk af waarom mensen welkom zijn als ze gedood dreigen te worden vanwege hun mening, maar absoluut niet welkom zijn als ze dood dreigen te gaan van de honger.

Als we dan toch een onderscheid gaan maken tussen vluchtelingen zou ik zeggen dat economische vluchtelingen wel welkom zijn en politieke vluchtelingen niet. De laatste groep kan ervoor kiezen om te zwijgen. Economische vluchtelingen kunnen er niet voor kiezen om geen honger meer te hebben.

Ik ga zaterdag 23 maart demonstreren voor de Vluchtkerk. En het zou PVV’ers en VVD’ers sieren als ze morgen massaal acte de presence zouden geven om de asielzoekers die door de staat beperkt worden in hun bewegingsvrijheid te steunen.

Ik verwacht dan ook dat ze er zullen zijn om samen met mij leuzen te scanderen tegen deze overheidsbemoeienis in het vrije verkeer van mensen. Ik heb er al een geprepareerd:

“Geen mens is illegaal! Alles draait om vrijheid! Alles draait om poen! Laat de markt zijn werkt doen!”

Volg Zihni Özdil ook op Twitter


Laatste publicatie van Zihni Özdil

  • Nederland Mijn Vaderland

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (21)